Početna  /  Trebinje: Školarcima iz RS nagrade za najbolje radove na temu “Republika Srpska”
Bosna i Hercegovina Hercegovina Kultura Republika Srpska Trebinje Vijesti

Trebinje: Školarcima iz RS nagrade za najbolje radove na temu “Republika Srpska”

TREBINjE – Gimnazijalac iz Bileće Ivan Samardžić osvojio je prvu nagradu u kategoriji srednjoškolaca na konkursu Republičkog pedagoškog zavoda na temu „Republika Srpska“, na kome se predstavio sa svojom slikom u kojoj je spojio motive Trebinja i Venecije.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Druga nagrada u ovoj kategoriji pripala je gimnazijalcu iz Prnjavora Mihajlu Neimareviću, dok je treće mjesto osvojila Marija Davidović iz Vlasenice.

Ivan kaže da mu ovo nije prvo priznanje, već je i prošle godine imao najbolji rad na temu “Život i djelo Nikole Tesle”.

Ivan Samardžić (Foto: Moja Hercegovina)
Ivan Samardžić (Foto: Moja Hercegovina)

“Treći sam razred Gimnazije u Bileći. Pošto je izbor motiva bio slobodan odlučio sam da u svom radu spojim dva grada – Trebinje i Veneciju. Radio sam u tehnici akril na papiru. Ova nagrada mi je, naravno, velika čast. Bio sam iznenađen i nisam očekivao da ću osvojiti prvo mjesto”, kaže Ivan.

Na konkurs se prijavilo preko 200 škola iz Republike Srpske, a do 5. decembra, do kada je konkurs bio otvoren, na adresu Republičkog pedagoškog zavoda pristiglo preko 2.300 likovnih i preko 650 literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola.

Osnovcima i srednjoškolcima, autorima najboljih radova, dodijeljenja su priznanja Republičkog pedagoškog zavoda, dok je Grad Trebinje obezbijedio prigodne nagrade

Otvarajući izložbu, direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović je rekao da se na ovaj način zajedno sa Gradom Trebinjem obilježava 25. godišnjica postojanja RS.

Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović (Foto: Moja Hercegovina)
Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović (Foto: Moja Hercegovina)

„Ovakve konkurse provodimo još od 1993. godine, onako kako je to bilo moguće s obzirom na ratni i poratni period. Od 2000. godine ova manifestacija je dignuta na mnogo viši nivo, a iz godine u godinu prijavljuje se sve više učenika. Republički pedagoški zavod će i ubuduće obilježavati 9. januar kao dan RS, sljedeće godine u nekom drugom gradu“, naglasio je Damjanović.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da mu je čast što se na ovakav način sa mlađim generacijama obilježava Dan Republike Srpske.

„Danas smo organizovali izložbu radova osnovaca i srednjoškolaca, pristiglih na adresu Republičkog pedagoškog zavoda RS. Želimo da na ovaj način obilježimo Dan Republike Srpske. Dakle, na naučnoj i stručnoj osnovi i da mladi naraštaji širom RS daju značaj ovom prazniku i sjećaju se Dana RS na pravi način“, kazao je gradonačelnik Petrović.

U kategoriji osnovaca prva nagrada za literarni rad pripala je Čedomiru Škobu, osnovcu iz Istočnog Novog Sarajeva, dok je drugo mjesto pripalo Nini Jevđević iz Banje Luke. Na literarnom konkursu treće mjeto osvojio je Borislav Savanović iz Mrkonjić Grada.

U kategoriji srednjoškolaca najbolji literarni rad na temu „Republika Srpska“ napisao je Milan Pudar iz Ljubinja, drugo mjesto pripalo je Darku Vukadinu iz Istočnog Sarajeva, dok se na trećem mjestu našao Đorđe Vučinić iz Trebinja.

Na likovnom konkursu u kategoriji osnovaca prva nagrada pripala je Nikolini Peslać iz Krupe na Vrbasu, druga nagrada Nini Guzijan iz Banje Luke, dok je treće mjesto zauzeo Danijel Erić iz Vlasenice.

Nagrade i pohvale su školarcima uručene na današnjoj svečanoj akademiji „Republika Srpska“ u Trebinju, koju svake godine tradicionalno organizuje Pedagoški zavod Republike Srpske.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, u prigodnoj besjedi povodom Dana Republike istakao je, da je i pored pritisaka na Srpsku, proteklih godina na Dan Republike Srpske ostvareno jedinstvo, koje se verifikovalo na referendumu 25. septembra protekle godine, kada se dokazalo, kako je rekao, „odlučeno da ćemo biti istrajni na očuvanju onoga što je stvoreno na veoma težak način i sa velikim žrtvama“.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

„I to je naš zavjet za budućnost, da Dan Republike Srpske bude trajna kategorija i trajno sjećanje na poginule u proteklom ratu. Ovo je jedan od važnijih događaja u cilju obilježavanja 25 godina Dana Republike Srpske, gdje se Republički pedagoški zavod potrudio da jedan dan u školskoj godini svi učenici i nastavnici provedu posvećeni Republici Srpskoj“, rekao je Petrović.

Svečanu akademiju pripremili su učenici trebinjskih osnovnih i srednjih škola.

Nikolija Bjelica

41 Shares
41 Shares
Copy link