Trebinje: Nalaganjem badnjaka počelo obilježavanje Božića (FOTO)

TREBINJE – Nalaganjem badnjaka,  na trebinjskom Trgu slobode, večeras je obilježeno Badnje veče i počelo obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Loženju badnjaka pristustvovao je veliki broj vjernika, a prethodila je liturgija u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg i sveta litija ulicama grada.

Čestitajući praznik tradicionalnim pozdravom „Mir Božji, Hristos se rodi“ starješina trebinjskog Hrama Mladen Žulović kazao je da je Bog postao čovjek, da bi ljudi na zemlji postali djeca Božja.

U svojoj besjedi Žulović je poručio, okupljenim građanima, da se svi trebamo ugledati na djecu i na njihovu čistotu.

“Bilo bi dobro da se i mi poput djece obradujemo i otvorimo za Boga. Šta je to čega obično više nema u odraslima, ili tačnije šta je u odraslima zatrpano, zagušeno debelim slojevima njihove odraslosti, ako ne upravo ta djeci svojstvena sposobnost da se obraduju i, što je najvažnije, da budu cjelovita u radosti. Šta je to što odrasli više nemaju u sebi, ako ne tu djeci svojstvenu sposobnost da imaju beskrajno povjerenje u drugoga i da mu se u tom povjerenju predaju, da vole drugog i da mu vjeruju svim svojim bićem. Jednom riječju tu dječiju otvorenost za dublju tajnu”, kazao je Mladen Žulović.

Žulović je još poručio da svi naprave korak prema vitlejemskom Bogomladencu, jer On korača prema nama.

Okupljenim vjernicima obratio se i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović koji je rekao da ga raduje što je građane  pod svjetlima badnjaka večeras okupila svjetlost Božija i toplina naše vjere.

Petrović je istakao da je svima okupljenim zajednička ljubav prema Trebinju i spremnost da za njega urade ono što najviše mogu. Stoga je poručio, između ostalog, da trebaju biti jedinstveni u svim javnim poslovima, koji mogu da donesu dobrobit gradu.

“Obraćam se večeras jer znam da su ova svjetlost badnjaka i žerave, što svaki čast suknu u nebo, jedan od najsigurnijih i najstarijih putokaza. Slijedimo ovu svjetlost i uvijek imajmo na umu da samo u miru i ljubavi možemo opstati i postati ono što želimo. Naglašavajući baš ovo rečeno čestitam vam Badnje veče i Božić. Želim da u vaše domove uđe radost i nada, a godina da vam prođe u zadovoljstvu samim sobom i svojom okolinom”, rekao je prvi čovjek Trebinja.

Nakon nalaganja badnjaka, na Trgu slobode, priređen je i kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali članovi GKUD “Alat Svislajon” Trebinje i etno grupa “Nagorkinje”.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa sveštenstvom služiće ponoćnu božićnu liturgiju u sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

Sveta arhijerejsku liturgiju sutra, na Božić, biće služena u šest časova.

Jela Vučković

Autor