Trebinje: Desetomjesečnoj Sofiji neophodna pomoć humanih ljudi

TREBINJE – Trebinjki Sofiji Radovanović, desetomjesečnoj bebi, za početak liječenja tumora na desnom oku, na kojem jedino vidi, potrebno je najmanje 50 hiljada švajcarskih franaka, što je oko 83 hiljade KM, a za to je neophodna pomoć humanih ljudi.

Malenoj Sofiji je prije šest mjeseci zbog tumora odstranjeno lijevo oko, i kako govori porodica, nakon toga je bilo sve u redu do jučerašnje kontrole na KC u Beogradu gdje je doktor ultrazvukom ustanovio da dijete ima dva tumora na desnom oku.

„Doktor je odmah rekao da se Sofija mora hitno poslati za Švajcarku, gdje mora biti do 7. februara kada joj je planiran prijem u bolnicu, a do tada mora da ima najmanje 50 hiljada švajcarkih franaka“, istakla je djevojčicina tetka Darija.

Ona je objasnila da je Sofija rođena zdrava, ali nakon 20-tak dana njenog života, kako kaže, poslije prve vakcine, njeno zdravlje je narušeno.

„U trebinjskoj Bolnici je ustanovljeno da beba ima žuticu, moja sestra je slučajno, kada su otpuštene iz bolnice, Sofiju podigla i na svjetlosti iz oka je vidjela odsjaj, nakon čega je dijete iz Trebinja proslijeđeno hitno za Banjaluku, a iz Banjaluke u Beograd gdje je ustanovljen tumor lijevog oka“, priča Darija i dodaje da je Sofija imala samo dva – tri mjeseca kada joj je otkriven tumor i odstranjeno lijevo oko.

Sada je Sofijin odlazak i liječenje na Univerzitetskoj klinici u Lozani, u Švajcarskoj, jedina nada da uz višegodišnje liječenje beba ne izgubi vid.

Svi humani ljudi, koji su u mogućnosti, malenoj Sofiji mogu pomoći uplatom sredstava na račun kod Sberbanke:  567-4415000-118321 na ime Radovanović Vukica, a, kako je najavljeno, sutra će i u trebinjskom kafiću Galerija biti postavljena kutija u koju će svi humanisti moći ubaciti novac za pomoć malenoj Sofiji Radovanović.

 

Jela Vučković

Autor