Početna  /  Trebinjci Žanela Pažin i Danilo Kovač dobili priznanja za najbolje nastavnike regiona – Svako dijete u učionici je nečiji cijeli svijet!
Izdvajamo Trebinje

Trebinjci Žanela Pažin i Danilo Kovač dobili priznanja za najbolje nastavnike regiona – Svako dijete u učionici je nečiji cijeli svijet!

Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije koja je osnovana 2018. godine proglašava najbolje nastavnike prema jasnim i precizno utvrđenim kriterijumima. Ove godine je čast da budu nagrađeni pripala i Trebinjcima Žaneli Pažin, nastavnici vjeronauke u Osnovnoj školi ”Vuk Karadžić” Trebinje i Danilu Kovaču, profesoru istorije u banjalučkoj Gimnaziji te višem asistentu na predmetu Metodika nastave istorije, na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta u Banjaluci. Među 27 nagrađenih nastavnika iz zemalja bivše Jugoslavije, našao se još jedan prosvjetni radnik iz Republike Srpske, a radi se o Snežani Stević, učiteljici u OŠ ”Aleksa Šantić” u Osmacima.Najviše nagrađenih nastavnika dolazi iz Srbije, njih 12, iz Bosne i Hercegovine je ukupno nagrađeno 8 nastavnika – 5 iz FBiH i 3 iz RS, iz Crne Gore su nagrađena 4 nastavnika, iz Sjeverne Makedonije dvoje te iz Hrvatske jedan.

Žanela Pažin i Danilo Kovač su za naš magazin podijelili impresije nakon dobijanja ove prestižne titule. Saglasni su da je ovo podsticaj za dalji rad te pokazatelj da je njihov rad i trud prepoznat.

Žanela Pažin, nastavnica vjeronauke u OŠ ”Vuk Karadžić” ove godine je ”zaradila” titula najboljeg nastavnika po izboru Asocijacije najboljih nastavnika. Proglašenje najboljih i dodjela nagrada ove godine je upriličena u Sarajevu krajem maja. Pored titule najboljeg nastavnika, Žaneli je odato priznanje i za didaktičko sredstvo, tačnije za knjigu ”Azbučnik našeg grada”. Ona za internet magazin ”Moja Hercegovina” kaže da Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije pomjera granice i bori se za bolje obrazovanje u zemljama regiona, a da je nesebično zalaganje nit koja ih spaja.

”Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije je jedna profesionalna porodica svih entuzijasta koji uprkos svemu pomjeraju granice i ulažu cijelog sebe za bolje obrazovanje zemalja sa prostora bivše Jugoslavije. Kada kažemo pomjeraju granice, mislimo na emotivne , obrazovne i intelektualne. Sve te nastavnike povezuje ista nit , a to je nit nesebičnog davanja djeci.” – kaže nagrađena vjeroučiteljica Žanela Pažin.

Dodaje da je ovo priznanje i svih njenih učenika koji su joj inspiracija i bez čijih uspjeha ne bi stigla do ove prestižne nagrade.

”Susret najboljih nastavnika i izbor nove generacije je bio u Sarajevu od 26. do 29. maja. Ove godine po prvi put su se birali i najbolji direktori, koji su važna karika obrazovnog sistema , oni mogu biti podrška ali i kočnica u nastavnom procesu. Posao nastavnika je odricanje, ulaganje, kreiranje i davanje cijeloga sebe. Nastavnički poziv je poziv na cjeloživotno učenje i to razvijam i kod učenika. Međutim danas su nastavnici često demotivisani iz raznih razloga, često i na margini društva, upravo zato Asocijacija najboljih nastavnika želi da pokaže koliko nastavnik vrijedi, težimo da budemo sigurna kuća za entuzijazam najboljih nastavnika bivše Jugoslavije. Ovo priznanje je i priznanje svih mojih učenika, jer bez njih kao inspiracije, pogotovo bez njihovih uspjeha , svih projekata odrađenih sa njima ne stiže se do ove prestižne nagrade. I eto kada se posao sjedini s ljubavlju ,to izgleda ovako, a neko to kad tad prepozna – nagradi… Srećna sam što sam dio ove priče. Pozvala bih sve svoje kolege entuzijaste da uđu u Arenu zvanu Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije,ali ne da se bore, nego da je ukrase.
Osim Nagrade za najboljeg nastavnika , bio je raspisan i konkurs za Autentični bedž obrazovanja, suvenir obrazovanja i didaktičko sredstvo. “Azbučnik našeg grada” čiji sam autor izabran je među tri didaktička sredstva i predstavljen je na sajmu obrazovnih ideja i promociji nastavničkog stvaralaštva.” – rekla je Žanela Pažin za naš magazin.

Za kraj insistira da ubacimo i dvije misli koje rado citira:

“Učitelj koji se ne smije u učionicu ne smije!”

“Svako dijete u vašoj učionici je nečiji cijeli svijet!”

Profesor Danilo Kovač je zaposlen u banjalučkoj Gimnaziji, a takođe je i viši asistent na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, na Odsjeku za istoriju. Odbranio je dva master rada.  Za prvi master rad dobio je Nagradu za istorijska istraživanja Fondacije ,,Slobodan S. Begović”, dodijeljene na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Drugi master rad odbranio je na Institutu za obrazovanje, Univerzitetskog koledža u Londonu. Trenutno je doktorand i stipendista  Univerziteta ,,La Spijenca” u Rimu, osnovanog početkom XIV vijeka. O samom pozivu, kao i o priznanju za najboljeg nastavnika, Kovač je govorio za internet magazin ”Moja Hercegovina”.

”Želju da postanem nastavnik stekao sam još kao trebinjski gimnazijalac. U svojim profesorima poput Divne Spaić, Slobodana Pravice, Radmile Mitrić, te mnogim drugim, vidio sam uzore. Uprkos brojnim izazovima i problemima sa kojima se susreću nastavnici, nikad se nisam pokajao zbog odabranog poziva.” – kaže Kovač.

On kaže da priznanje Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije predstavlja veliku čast ali i odgovornost.

”Lijepe riječi su same po sebi najveća nagrada za jedog nastavnika, naročito kada vam bivši učenik ili roditelj priđe na ulici  i kaže nešto pohvalno u vezi sa vašim radom. Za mene ovo priznanje Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije predstavlja veliku čast, ali i odgovornost da je opravdam u svom daljem radu.” – tvrdi naš sagovornik.

Nema sumnje da za ove prosvjetne radnike iz Trebinja, ali i za ostale nagrađene, ova nagrada predstavlja veliku čast, ali i obavezu, te da aktivnost neprofitabilne Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije utiče inspirativno za sve nastavnike iz zemalja koje su nekada činile Jugoslaviju, a danas ih zovemo regionom. Takođe, u svojevsrnom društvenom sunovratu izuzetno je važno okupiti i prepoznati kvalitet onih od kojih djeca i mladi mogu da nauče i na taj način će, nema sumnje, doći do poboljšanja samog nivoa obrazovanja, a potom i do boljitka opšte društvene slike.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap