Početna  /  Traži li iko nalogodavce pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića?
Izdvajamo Republika Srpska

Traži li iko nalogodavce pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića?

Gotovo tri godine nakon pokušaja ubistva Vladimir Kovačevića, novinara RTVBN i portala Gerila info nema nikakvih zvaničnih informacija o nalogodavcima.

Piše: Dejan Rakita/Gerila

U banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu nisu javnosti ponudili nikakve informacije o tome u kom pravcu ide istraga o nalogodavcima ukoliko takva istraga uopšte postoji. U ovom tužilaštvu tvrde da oni u toku provođenja istrage protiv Marka Čolića i Nedeljka Dukića kao ni u toku suđenja nisu došli do bilo kakvih saznanja o postojanju nalogodavaca kao da ni u bilo kom dokazu nisu pronašli osnov sumnje za pokretanje istrage protiv lica koje je eventualno naložilo napad na Kovačevića. Oni tvrde i da je Kovačević tražio da se otkrije ko je nalogodavac ali da nije mogao potvrditi o kome se radi kao i da nije mogao ponuditi osnov sumnje.

“To je samo djelimično tačno jer ja jesam rekao na koga i zbog čega sumnjam. Naravno da sam rekao da to ne mogu ničim dokazati ali je nevjerovatno da te ljude na koje ja sumnjam nisu bar pozvali na razgovor pa makar samo da odbace moje sumnje“, rekao je Kovačević.

U ovom tužilaštvu su naveli da, ukoliko se pojavi bilo kakva informacija, njima nije potrebna bilo čija inicijativa kako bi nalogodavce gonili za pokušaj ubistva.

Zbog napada na Kovačevića koji se dogodio u avgustu 2018. godine osuđeni su Marko Čolić na pet godina i Nedeljko Dukić na četiri godine. U slučaju Dukića u toku je žalbeni proces pred Vrhovnim sudom Republike Srpske. Član Predsjedništva BiH, tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kao i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač su nakon napada na Kovačevića tvrdili da napad nije politički motivisan kao i da iza napada ne stoji niko iz vlasti RS. Tužilaštvo ih nikada nije ispitalo odakle im takva saznanja.

Kovačevića je pomenuti dvojac napao metalnim šipkama na razvlačenje naveče pred njegovom zgradom kada se on vraćao sa posla.

Siniša Vukelić iz Kluba novinara Banjaluka vjeruje da niko nije ni pokušao da sazna ko su nalogodavci.

“Sramotno i bahato je od policije i tužilaštva da nisu ni pokušali saznati ko je nalogodavac i šta je motiv napada. U toliko su begignijim slučajevima pravili sporazume sa počiniocima iako su imali čvrste dokaze, a s druge strane u ovom pokušaju atentata nisu ni pomišljali da njima dvojici ponude niže zatvorske kazne u zamjenu za otkrivanju nalogodavca. Iz ovog se može zaključiti samo da se tužilac boji u koga bi počinioci mogli uprijeti prstom ili je bahat ili ne zna svoj posao. Koji god da je razlog, nema opravdanje za ovakav postupak”, rekao je Vukelić za Gerila info.

Siniša Vukelić

Novinar Goran Dakić ne vjeruje da će nalogodavci napada ikada biti otkriveni.

”Žao mi je da kažem, ali ne vjerujem da će se  nalogodavci u ovom predmetu ikada otkriti. Kao što se neće otkriti nalogodavci u slučaju ubistva Slaviše Krunića. Naprosto je nevjerovatno da su ubice i siledžije uhvaćene, a da niko ne može ili ne želi da sazna ko im je naredio i platio da urade ono što su uradili. To dovoljno govori o ambijentu u kojem živimo. Kazna ne postoji. Postoji samo nagrada za zločince.” – rekao je Goran Dakić za Gerila info.

Izvor: Gerila info

1 Share
1 Share
Copy link