Početna  /  Tramp potpisao članstvo Crne Gore u NATO-u
Crna Gora Svijet Vijesti

Tramp potpisao članstvo Crne Gore u NATO-u

Predsjednik SAD-a Donald Tramp potpisao je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, čime je okončana procedura njegove ratifikacije u SAD-u, prenosi Glas Amerike.

tramp

Bijela kuća još nije zvanično objavila saopćenje o potpisivanju protokola.

Senat SAD-a prethodno je ratifikovao protokol većinom glasova senatora iz obje stranke – 97 izjasnilo se za, dok su samo dvojica senatora, Rend Pol i Majk Li, bili protiv.

Senatori su nakon davanja zelenog svjetla za članstvo Crne Gore u NATO-u ocijenili da će to ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore.

Takođe su naveli da će crnogorsko članstvo osnažiti američku nacionalnu sigurnost i poslati snažnu poruku Rusiji, “koja pokušava okupirati komšije i mijenjati međunarodni poredak”.

Očekivanja Podgorice

Nakon što je predsjednik SAD-a stavio potpis na ratifikovani protokol o širenju Saveza ostaje da proceduru verifikacije okončaju još Holandija i Španija.

Protokol o pristupanju Crne Gore treba ratifikovati još Španija, dok u Holandiji treba proći zakonski rok za organizovanje eventualnog referenduma.

Ministri odbrane i spoljnih poslova Crne Gore Predrag Bošković i Srđan Darmanović najavili su da bi Crna Gora mogla učestvovati na samitu NATO-a u maju ove godine kao punopravna članica, a da formalno bude primljena nakon toga.

Bošković je nedavno poručio da je zadovoljan dinamikom potpisivanja crnogorskog NATO-protokola.

0 Shares
0 Shares
Copy link