Početna  /  Tompsonov koncert u Mostaru neće biti zabranjen
Hercegovina

Tompsonov koncert u Mostaru neće biti zabranjen

MOSTAR – Koncert hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji je najavljen za 8. juni na skupu podrške šestorici čelnika tzv. Herceg-Bosne koji čekaju drugostepenu presudu u Hagu, neće biti zabranjen, izjavio je danas gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

FOTO: N1

Koncert pod nazivom ,,Podrška haškim uznicima” na gradskom stadionu pod Bijelim brijegom 8. juna, organizuje udruženje ,,Hrvatsko srce nade” iz Mostara pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora.

,,Do jutros Grad Mostar nije dobio nikakav zahtjev za bilo kakvu zabranu. Koliko znam Thompson je i ranije nastupao u Mostaru i nije bilo nikakvih problema. Koliko znam, nema nikakvih sudskih zabrana u BiH, tako da nema nijedan pravno valjan razlog za neodržavanje koncerta”, rekao je Bešlić novinarima.

On je dodao da je Mostar grad koji pokazuje širinu i da želi da funkcioniše u miru i redu, te pozvao građane da se suzdrže od bilo kakvih negativnih konotacija.

,,U Mostar se uvijek iz nekih drugih razloga gura problem, a najčešće se iz Sarajeva želi gurnuti iskra. Neko je za, neko je protiv, a ja apelujem da sugrađani sačuvaju sigurnost i stabilnost u Mostaru”, poručio je Bešlić.

Više stranaka među kojima SDP, DF, Naša stranka, kao i SDA te Savjet kongresa bošnjačkih intelektualaca, zatražilo je zabranu skupa podrške i koncerta.

Gradski odbor SDP-a zatražio je od gradonačelnika da zabrani skup i koncert, najavljujući da će u protivnom organizovati kontra-skup.

Naša stranka pozvala je člana Predsjedništva BiH i Hrvatskog narodnog sabora(HNS) Dragana Čovića da inicira otkazivanje koncerta podrške haškim osuđenicima na stadionu pod Bijelim brijegom u Mostaru.

Haški tribunal osudio je 2013. šestoricu zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, kao učesnike zajedničkog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i vođa Hrvata u BiH Mate Boban, ali i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Sud je potvrdio postojanje etničkog čišćenja i udruženog zločinačkog poduhvata, a za etničko čišćenje i stvaranje velike Hrvatske u koju bi ušli i dijelovi BiH, nekadašnji premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Izricanje presude Žalbenog veća očekuje se u novembru 2017. godine.