Početna  /  Tomica Stojanović za MH: Vlast je uspjela nemoguće, da uništi „Šume Srpske“
Izdvajamo Republika Srpska

Tomica Stojanović za MH: Vlast je uspjela nemoguće, da uništi „Šume Srpske“

Tomica Stojanović / foto infoBIJELJINA
Zamjenik predsjednika Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Republike Srpske, Tomica Stojanović, ocijenio je katastrofalnom odluku Vlade RS da se bezuslovno zaduži kod komercijalnih banaka kako bi se sanirao dio duga u „Šumama Srpske“.

Komentarišući za Moju Hercegovinu informaciju koja se juče pojavila u medijima da je Vlada RS, praktično, založila republički budžet kako bi od banaka dobila 12 miliona KM za pokrivanje dijela dugovanja „Šuma Srpske“ prema državi, radnicima, dobavljačima i izvođačima radova, Stojanović kaže da ga to nije pretjerano iznenadilo.

Ne iznenađuje me ta odluka, jer Vlada konstantno diže kredite i zadužuje se kako bi pokrila rupe u poslovanju gotovo svih javnih preduzeća u Srpskoj. Ono što je nevjerovatno jeste to da je ova vlast uspjela da uništi čak i ono gdje su gubici praktično nemogući, a to je naše šumsko bogatstvo. Umjesto da „Šume Srpske“ posluju sa ogromnim dobicima, jer se radi o prirodnom resursu u koji ne treba ulagati, ova vlast je uspjela da postigne nemoguće, odnosno da „Šume“ postanu jedan od najvećih gubitaša“, kaže Stojanović za naš portal.

On dodaje i to da je katastrofalno stanje u „Šumama RS“ pokazatelj nesposobnosti aktuelne vlasti, koja je, prema njegovim riječima, u isto stanje dovela i sva ostala javna preduzeća u Srpskoj.

„U Republici Srpskoj postoji oko 260 javnih preduzeća i vjerovatno se na prste jedne ruke mogu nabrojati ona koja posluju pozitivno. Umjesto da smjenjuju neposobne i korumpirane direktore u tim preduzećima, ova vlast ih nagrađuje, a one rijetke koji pokažu neke rezultate, njih smjenjuju. Ovdje su potrebne sistemske promjene i sve dok je ovakva vlast u Republici Srpskoj bilo kakve pozitivne pomake ne treba očekivati“, zaključuje Stojanović.

Podsjećamo, portal Capital.ba juče je objavio da je Vlada RS dala bezuslovne garancije za kreditno zaduženje „Šuma Srpske“ od 12 miliona KM kako bi mogli platiti makar dio od 40 miliona dugova.

Radi se o dva kredita od po šest miliona KM, koje će isplatiti Unikredit i NLB banka.

Rok za vraćanje kredita je šest godina, uz grejs period od godinu dana i prilično visoku kamatnu stopu od četiri odsto godišnje.

Zaključno sa septembrom ove godine, „Šume Srpske“ imaju obaveze od 41 milion KM i uglavnom su sve neodložne. Dobavljačima se duguje skoro 19 miliona KM, državi za poreze i doprinose 13,3 miliona, a lokalnim zajednicama 9,5 miliona KM.

„Šume Srpske“ su za 2019. godinu prijavile dobit od 5,5 miliona KM, što je za četvrtinu lošiji rezultat od 2018. godine, kada je prikazana dobit od 7,7 miliona KM. Mnogi smatraju da su „Šume“ i taj finansijski izvještaj „frizirale“, kao i godinama prije, te da su trebale prikazati ogroman gubitak.

U „Šumama Srpske“ zaposleno je oko 5.000 ljudi ili par hiljada više u odnosu na stvarne potrebe preduzeća.

2 Shares
2 Shares
Copy link