Početna  /  Tomašica: Traga se za još jednom masovnom grobnicom, informacije dao mještanin Srbin
Federacija BiH Republika Srpska

Tomašica: Traga se za još jednom masovnom grobnicom, informacije dao mještanin Srbin

Na lokalitetu Tomašica kod Prijedora, počeli radovi na procesu ekshumacije i traženja nestalih osoba. Radi se o lokaciji na vrlo nepristupačnom terenu, gdje će biti potrebni pripremni mehanički radovi.

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nalazi se na nepristupačnoj lokaciji u mjestu Tomašica, potok Grubinac, gdje koordinira aktivnosti ovlaštenih osoba na lokaciji na kojoj su započeti radovi na pripremi za proces ekshumacije i traženja nestalih osoba, prenosi klix.ba.

Postoje informacije da se na navedenom mjestu, nalaze posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti, ubijenih na području Prijedora 1992. godine.

Na lokaciji se nalaze predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ljekar sudske medicine, pripadnici MUP-a RS Prijedor koji osiguravaju lokaciju, kao i potrebna mehanizacija za pripremu pristupa lokaciji.

Proces traženja nestalih žrtava iz Prijedora, na ovoj lokaciji, započet je u koordinaciji sa predstavnicima udruge žrtava, koji su informaciju o lokalitetu, dobili od osobe srpske nacionalnosti, nastanjene na tom području.

Proces radova na pripremi i ekshumaciji, nastavit će se i u narednim danima.

4 Shares
4 Shares
Copy link