Početna  /  Teslićki sud presudio da se radnik sa određenog vrati na neodređeno radno vrijeme!
Istrage Izdvajamo

Teslićki sud presudio da se radnik sa određenog vrati na neodređeno radno vrijeme!

Sudija Osnovnog suda u Tesliću Milena Đekanović donijela je presudu kojom se Opština Teslić obavezuje da vrati na posao i to na neodređeno vrijeme Daria Popovića koji je u opštini radio od 2015. godine na – određeno vrijeme, saznaje Moja Hercegovina. Popović je ujedno sin predsjednika Osnovnog suda u Tešnju Zdravka Popovića.

Popović je tužio Opštinu Teslić 5. avgusta prošle godine. U tužbi je naveo da je sa opštinom potpisao ugovor o radu na određeno vrijeme 1. aprila 2015. godine a ugovor je u kontinuitetu produžavan do posljednjeg dana 2016. godine.

Na osnovu rješenja opštine Popović je od 24. novembra 2016. godine imenovan za vršioca dužnosti sekretara Skupštine opštine Teslić, a potom je, 2. marta 2017. godine, imenovan za sekretara SO Teslić. Polovinom januara prošle godine Popović je razriješen ove dužnosti i raspoređen je na radno mjesto samostalnog stručnog saradnika za pravne poslove u SO Teslić.

„Tužilac smatra da je, nakon što je razriješen dužnosti sekretara SO Teslić, morao biti primljen u radni odnos kao službenik na neodređeno vrijeme. Obavezuje se tuženi da plati tužiocu izgubljene mjesečne neto plate i druga primanja“, stoji u presudi koju potpisuje Milena Đekanović.

Teslićka opština moraće da plati 5.750 maraka izgubljenih mjesečnih neto plata. Načelnik Teslića Milan Miličević za Moju Hercegovinu kaže da je ovo prvostepena presuda na koju se opština žalila. On je uvjeren da će Opština Teslić u drugostepenom postupku dobiti ovaj spor.

„Popović je bio primljen u radni odnos na određeno vrijeme, a potom i na mandat od četiri godine. Mandat se ne može smatrati kao ugovor na neodređeno vrijeme. I kada je taj mandat istekao, jasno je da se to nije moglo definisati kao zaposlenje na neodređeno vrijeme. Sudska presuda je takva kakva je, ali vjerujem da ćemo na drugostepenom organu dobiti ovaj spor“, kazao je Miličević za naš portal.

Zloupotreba službenog položaja

Popović je, kako smo istakli, sin predsjednika Opštinskog suda u Tešnju Zdravka Popovića koji je prije šest godina odgovarao pred Opštinskim sudom u Gračanici za zloupotrebu službenog položaja.

On je bio osumnjičen da je u svojstvu predsjednika Opštinskog suda Tešanj u oktobru 2012. godine prekoračio svoja službena ovlašćenja i da je usmeno naložio da se donese rješenje na njegovo i ime njegovog sina koji je u ovom sudu obavljao pripravnički staž, za isplatu prevoza na posao i sa posla.

Prema optužnici, podaci o naknadi u ove svrhe uneseni su bez ikakvog umanjenja, odnosno uvećani u odnosu na naknadu troškova prevoza u visini cijene mjesečne karte na datoj relaciji. Isplatom novčane naknade za sebe i sina, u periodu od 2012. do 2014. godine, Popović je oštetio budžet Zeničko-dobojskog kantona za oko 1.900 KM.

Osim toga, predsjednik suda u Tešnju sumnjiči se i da je bez konkursa zaključio ugovore o volontiranju sa dva pripravnika koji su,  iako u budžetu ZE-DO kantona nisu bila planirana sredstva za ovu namjenu, dobili naknade za topli obrok i zdravstveno osiguranje, te je tako oštećen budžet za blizu 7.000 KM. Popović je kasnije oslobođen tih optužbi.

„Stranačka pripadnost“ sudije

Na „stranačku pripadnost“ sudije Milene Đekanović ranije je ukazivao i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović, pogotovo u sporu kojeg je protiv njega prije dvije godine pokrenuo tadašnji predsjednik OO SNSD-a u Tesliću i bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić.

„Sudija Milena Đekanović pokazala je u januaru prošle godine krajnju pristrasnost na glavnoj raspravi u ovom sporu iako sam je odmah na početku upozorio da mora voditi spor objektivno i u skladu sa Zakonom o parničnom postupku i bez političkih pritisaka. Sudija nije dozvolila da dvojicu svjedoka ispitujem, poslije čega sam burno reagovao i upozorio da će kad-tad odgovarati, jer amnestira kriminal progoneći istinu i štiteći korumpirane moćnike umjesto da sudi po zakonu“, kazao je Vukanović.

12 Shares
12 Shares
Copy link