Početna  /  Termoelektrana Gacko od sinoć u remontu
Hercegovina

Termoelektrana Gacko od sinoć u remontu

GACKO – Iako je planiran da počne 1. aprila, remont Termoelektrane je proglašen sinoć, a razlog su naslage šljake koje se talože u donjem dijelu ložišta i koje su opet dovele u pitanje rad postrojenja.

Gacko (Foto: Moja Hercegovina)
Gacko (Foto: Moja Hercegovina)

Kako bi izbjegli još jedan neplanirani zastoj, u RiTE Gacko su procijenili da je proglašenje redovnog remonta trenutno najracionalnije rješenje.

Taloženje šljake je do sada uzrokovalo nekoliko prekida u radu TE, a posljednji, trodnevni zastoj se desio prošle srijede.

Odluka da se u remont uđe desetak dana ranije je, u stvari, pokušaj Uprave preduzeća da obezbijedi manevarski prostor za rešavanje problema čiji je vinovnik novi ugalj koji se od ljetos koristi za proizvodnju el. energije iz tzv. “Povlatne zone”.

[mhc_antrfile naslov=””]

Između nekoliko varijanti prečišćavanja, za RiTE Gacko je najbolja tzv. suva separacija tvrde iz RI Bor. Sistem funkcioniše na principu odvajanja uglja od primjesa uz pomoć vazduha pod pritiskom. Budući da je specifična težina uglja manja u odnosu na “jalovinu”, vazduh bi doslovno “oduvao” ugalj na jednu stranu, dok bi nečistoće ostale. Međutim, postoje i mišljenja da je sve ovo gubljenje vremena. Obrazlažu to činjenicom da najveći problemi u “sagorijevanju” uglja nastaju kad je on mokar. Pošto mokar ugalj dobije na težini i praktično se u tom pogledu izjednači sa jalovinom, vazduh u slučaju mokrog uglja ne bi imao efekta. Ovaj nedostatak se prevazilazi prethodnim sušenjem uglja, ali bi to toliko poskupilo proizvodnju da se ta varijanta u startu odbacuje.
[/mhc_antrfile]

Budući skoro na površini i, stoga, jednostavan i jeftin za eksploataciju, ovaj ugalj ima mnogo više nečistoća nego onaj iz glavnog ugljenog sloja. Zbog toga je i daleko veća količina nusprodukata koji se prilikom sagorijevanja talože u sistemima, čime postrojenje dovode u stalnu opasnost od havarije.

Prema informacijama koje posjedujemo, na 8 hiljada tona uglja, koliko se dnevno potroši za rad TE, ostane oko 3 tone nusprodukata, što je za sistem neizdrživo na duže staze.

Pošto je kvalitet uglja osnovni problem, juče je u RiTE Gacko održana prezentacija na kojoj je razmatrana aktuelna situacija. Prezentaciju su održali stručnjaci iz Rudarskog instituta Bor koji su naglasili da je jedini izlaz prečišćavanje uglja. Istini za volju, na sličnom sastanku koji je održan prije više od godinu dana, Upravi je sugerisan isti zaključak, ali su konkretne aktivnosti na tom polju izostale.

Proizvodnji u RiTE Gacko do sada su na ruku išle vremenske prilike, sušna jesen i zima, jer se u nekoliko navrata pokazalo da i najmanja kiša dovede do ozbiljnih problema

Sa druge strane, nezavidan finansijski položaj ovog giganta otežava i promjenjiva snaga na izlazu postrojenja koja se u značajnom broju dana kretala oko 200MW (blok je instalisane snage 300MW prim. aut.).

Kako bi se pospješilo gorenje uglja, korišćene su i značajne količine mazuta, pa je za prva dva mjeseca ove godine utrošena gotovo trećina godišnje količine iz 2015-te.

Eksploatacija uglja iz “povlatne zone”, rješenje koje je javnosti predstavljeno kao slamka spasa za RiTE i čini okosnicu Akcionog plana ove Uprave, donijela je do sada je velike komplikacije u radu Termoelektrane, a građanima u nekoliko navrata doslovno posipanje pepelom iz dimnjaka, jer su, zbog začepljenja, filteri prestajali sa radom.

Remot će, saznajemo, trajati planiranih 40 dana, a toliko vremena ima Uprava da da odgovor na pitanje: Šta i kako poslije?

Milanka Kovačević

0 Shares
0 Shares
Copy link