Početna  /  Teologija u javnoj sferi: Ako oslabi uticaj Amerike i Evrope na Balkanu bi moglo doći do sukoba?
Hercegovina

Teologija u javnoj sferi: Ako oslabi uticaj Amerike i Evrope na Balkanu bi moglo doći do sukoba?

TREBINjE – „Trend jačanja i očuvanja nacionalnih identiteta u Evropskoj uniji i Evropi u cjelosti, nastaviće se i u narednom periodu, a 2017. godina bi mogla biti mnogo nemirnija u političkom smislu“, smatra predsjednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić, koji je danas boravio u Trebinju, gdje je bio jedan od učesnika u panel diskusiji „Evropa na raskršću: kriza i budućnost evropskog identiteta“.  

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Panel diskusija je održana u okviru četvrtog simposiona „Teologija u javnoj sferi“ koji organizuje Centar za filosofiju i teologiju iz Trebinja.

Jeremić se u svom izlaganju osvrnuo na kompleksnu evropsku krizu, čija je, kako je kazao, najočiglednija posljedica Bregzit.

Vuk Jeremić (Foto: Moja Hercegovina)
Vuk Jeremić (Foto: Moja Hercegovina)

„Nije to samo kriza unutrašnjih razmjera, već je to i ono što se dešava van Evropske unije, što za posljedicu ima određene političke procese u Evropi. Godina 2017. neće biti nimalo jednostavna za Evropski prostor i svi treba da budemo oprezni i strpljivi. Srbija, kao i BiH i države u okruženju u geografskom, istorijskom, kulturnom i identitetskom smislu pripadaju evropskoj porodici i imaju evropsku budućnosti, a kakva će biti budućnost političkih projekata još uvijek je neizvijesno“, kazao je Jeremić.

On večeras nije želio da komentariše rad Vlade Srbije, iako je naglasio da „ima vrlo negativo mišljenje“.

Pored Jeremića o ovoj izazovima na evropskom putu govorili su prof. dr Dejan Jović i prof. dr Zoran Krstić.

Prema mišljenju profesora Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejana Jovića, najveći izazov Evropske unije je Bregzit i pitanje kako će se Evropska unija organizovati u budućnosti. Smatra da Britanija neće biti jedina zemlja koja je izašla iz EU.

Dejan Jović (Foto: Moja Hercegovina)
Dejan Jović (Foto: Moja Hercegovina)

„Ako se desi da Francuska nakon izbora izađe iz Evropske unije, onda je i EU pred raspadom. Ja to, ipak ne očekujem, jer smatram da su pobjeda Trampa i šok sa Bregzitom smanjili šansu za pobjedu antievropske opcije“, istakao je Jović.

Kada je u pitanju proces proširenja Evropske unije, Jović je naglasio da je  Evropa svoja vrata zatvorila u Ukrajini i Turskoj, te da se logičnim nameće da je Balkan prostor na koji se treba dalje širiti.

„Međutim do toga ne dolazi, niti lično smatram da će doći u skorijem vremenu. S druge strane, čelnicima Evropske unije moglo bi biti žao što nisu započeli proces proširenja prema Balkanu, jer bi u skorijoj budućnosti za to moglo biti kasno, ako na scenu dođu ”drugi igrači” koji ne žele zemlje Balkana u EU“, rekao je Jović, te naglasio da ukoliko se povuče Američka intervencija i raspane Evropska unija zemlje Balkana bi mogle ući u novi rat.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

U okviru programa Simposiona u Muzeju Hercegovine večeras je otvorena izložba slika Branka Radulovića i izložba fotografija „Romanovi – carsko služenje“.

Nikolija Bjelica

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap