Početna  /  Tek slijedi talas otkaza
Izdvajamo Republika Srpska

Tek slijedi talas otkaza

FOTO: Ilustracija
Epidemija korone donijela je poslodavcima Republike Srpske velike probleme, koji su za posljedicu imali gubitak čak 4.300 radnih mjesta. Među njima je više od 2.500 onih koji su radili na određeno vrijeme. S druge strane, ohrabruje to što je u istom periodu, kako tvrde u Vladi RS, zaposleno 2.700 radnika.

Ipak, privrednici i sindikalci nisu veliki optimisti i smatraju da u naredna tri mjeseca sledi borba za svako radno mjesto u Republici Srpskoj. Prema njihovim riječima, sada je najbitnije da se pokuša zaustaviti veći broj otkaza. O vraćanju radnih mjesta koja su izgubljena u epidemiji, tvrde, ne treba ni razmišljati, jer će to biti nemoguće.

Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS, kaže, za “Novosti”, da privrednici rade sa 30 do 50 odsto kapaciteta.

– Mašinska i autondustrija su na velikom udaru, prerađivačka industrija takođe, jer su najveći kupci iz Italije i Austrije. Njemačke firme su smanjile narudžbine od naših firmi, ističe Ćorić. – Zbog smanjenog obima poslovanja, nažalost, uslijediće otkazi po mnogim firmama u Srpskoj, a to bi se moglo mjeriti gašenjem hiljada radnih mjesta. Rješenje je da se maksimalno pomogne privrednicima da pokušaju da zadrže sve radnike do septembra, jer se tada očekuje oporavak privrede.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja Republike Srpske, kaže, za “Novosti”, da je realni sektor dobio veliki udarac u odnosu na budžetske korisnike.

– Sve više ugostitelja i zanatlija gubi poslove i neće ih ponovo pokretati. O hotelijerstvu je suvišno i govoriti. Većina je ostala bez posla jer nema gostiju – ističe Tatić, i dodaje da bez pomoći Vlade teško se može očekivati oporavak.

– Cilj Vlade Republike Srpske  je da poveća javnu potrošnju, a ne da se smanjuju plate. Uzajamno povjerenje između Vlade i poslovne zajednice dovelo je do toga da sačuvamo radna mjesta. Formirali smo i garantni fond, uz pomoć kojeg ćemo pomoći preduzetnicima.

Omogućićemo poslovnim bankama da našim privrednim subjektima plasiraju 200 miliona maraka kreditnih sredstava – poručio je Radovan Višković, premijer RS, citiraju “Novosti”.

Novosti

15 Shares
15 Shares
Copy link