Svoj dan obilježili gatački srednjoškolci

 GACKO – U SŠC “Pero Slijepčević” u Gacku je, kao i većini srednjih škola u BiH, danas obilježen Dan srednjoškolaca.

Organizatori, Mreža savjeta učenika RS i Asocijacija srednjoškolaca BiH, su pripremili niz aktivnosti, između ostalog kviz znanja i anketu među učenicima, kako bi skrenuli pažnju na njima važne stvari i probleme.

U svojim odgovorima srednjoškolci su najviše glasova dali za bolji odnos profesor-učenik, za aktivno učešće u rješavanju pitanja kojih se direktno tiču, ali i za više izleta i ormariće u školi.

17 novembar se širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan srednjoškolaca u spomen na češke studente i učenike koji su tog dana 1939.godine,bez sudjenja, strijeljani zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje.

Bilo je i onih koji su anketi prišli sa manje ozbiljnosti, pa su se založili da muzika bude zastupljenija tokom boravka u školi.

Ipak, veliki broj učenika je bio privučen dešavanjima, pa se može reći da su organizatori uspjeli u svojoj namjeri da skrenu pažnju na aktivnosti što je u skladu sa jednim od slogana Dana srednjoškolaca-“Ustani, aktiviraj se”.

Posebno provokativno zvuči poruka: “Praksa nam je kriza, trebaće nam viza”. Njome su, srednjoškolci htjeli da ukažu na to da je stvarnost koju kreiraju odrasli veoma obeshrabrujuća što će ih, ako se nešto ne promijeni, nagnati da sreću potraže na nekim drugim prostorima.

Milanka Kovačević

Autor