Početna  /  Svjetska banka pisala vlastima u BiH i dala prognozu šta će se desiti ako Republika Srpska prenese nadležnosti
Izdvajamo Republika Srpska

Svjetska banka pisala vlastima u BiH i dala prognozu šta će se desiti ako Republika Srpska prenese nadležnosti

Povlačenje Republike Srpske iz iz državnog sistema za indirektno oporezivanje izazvaće ogromne ekonomske posljedice po građane Bosne i Hercegovine.

Poručili su ovo iz Svjetske banke u pismu upućenom predsjedavajućem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji (SNSD), ministrarki vanjskih poslova Biseri Turković (SDA), državnom ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi (HDZ), federalnom premijeru Fadilu Novaliću (SDA), federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević (HDZ), premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću (SNSD) i mistrici finansija Republike Srpske Zori Vidović (SNSD).

Kako su naveli u pismu povlačenje Republike Srpske iz sistema za indirektno oporezivanje moglo bi dovesti do nestabilnosti entitetskih budžeta, ali i neizvjesnost oko pravovremene otplate vanjskog javnog duga. Ocjenili su da bi bio otežan i pristup domaćem i inostranom finansiranju, kao i da bi raspoloživa sredstva mogla postati skuplja, sve dok se kreditori ne uvjere u funkcionisanje novog sistema i ne ocjene nove rizike.

Naglašeno je da bi jedna od posljedica povlačenja Republike Srpske iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) i eventualno prouzrokovane ekonomske krize mogla negativno uticati i na Centralnu banku i Valutni odbor, sa mogućnošću narušavanja povjerenja u domaću valutu, što bi moglo rezultovati povlačenjem štednje i odlivom kapitala.

Pismo Svjetske banke, ali i činjenicu da je Fiskalni savjet Bosne i Hercegovine ranije ovaj mjesec odbilo zahtjev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za sastankom, za BUKU je prokomentarisao ekonomski i politički analitičar Draško Aćimović.

Kako ističe odgovor Fiskalnog savjeta da se neće sastati sa MMF-om je više nego dramatičan i dolazi poslije više od 20 dana nakon pisma upita MMF, a pitanje je i šta će biti sa kreditima koje je BIH uzela u slučaju razdvajanja UIO. Kao prvo, naglašava, jako je čudno da se u momentu u kojem Narodna skupština Republike Srpske donosi zaključke o izlasku iz UIO, oficijalno sastaju predstavnici SNSD na nivou BiH (Fiskalni savjet) i ne samo da krše dogovor o neučestvovanju u vlasti na državnom nivou koji su izglasali u NSRS, a donose zaključke zajedno sa drugima. Kao drugo nevjerovatno je da kreditorima koji mogu svoj novac povući zbog vanrednih okolnosti i mogućnosti ratnih sukoba i time kompletnu BiH uvući u potpuni haos, jer neće biti više novca ni za policiju, ni za zdravstvo, ni za penzije, JEDNOGLASNO predstavnici Savjeta ministara i vlada Federacije i Republike Srpske odgovaraju tek poslije skoro mjesec dana i to na tako bahat i vulgaran nacin, da je to neviđeno do sada u istoriji.

Zamislite da, primjera radi, u banci kod koje ste uzeli kredit za stan ne odgovorite kad vas zove i da joj kažete da ona nema šta da vas zove i pita za svoje novce, a ugrožena je mogućnost vraćanja  duga”, ističe Aćimović i dodaje da međunarodni kreditori trenutno razmatraju nekoliko opcija razvoja situacije, a da će se sve što su do sada napravile vlasti odraziti ne samo na buduće odnose i kredite, koji će biti daleko skuplji zbog rizika, ako do njih uopšte dođe. Ističe i kako je već ugrožena kompetna stabilnost fiskalnog sistema naše zemlje, te da bi se mogli aktivirati sve garancije, a postoji i mogućnost isključena iz SWIFT sistema.

Svjetska banka je juče poslala pismo vlastima u kojem jasno upozorava da u slučaju podjele UIO, iz koje se prvo namiruju svi strani krediti, može doći do velikih problema u sistemu poreza i podvučeno je da jedna takva odluka može biti ključna u poreskim utajama novca unutar entiteta. Time su jasno stavili do znanja da znaju šta su ciljevi podjele UIO.  Još nije odgovoreno Svjetskoj banci, ali je prošle sedmice vlast održala sjednicu Savjeta ministara na kojem su, po ranije odobrenim kreditima, ponovo jednoglasno, zadužili građane BIH za još 200 miliona KM. Pitam se da li je cilj vlasti da se isključi SWIFT i da se novac ponovo počne prenositi na konjima. Vjerujem da ćemo i to uskoro saznati ”, jasan je Aćimović.

Izvor: BUKA

3 Shares
Copy link
Powered by Social Snap