Početna  /  Švedska svojim građanima plaća popravku stvari da ih ne bi bacali na otpad
Svijet Vijesti

Švedska svojim građanima plaća popravku stvari da ih ne bi bacali na otpad

Da bi se izborila sa postojećim trendom “kupi i baci”, Švedska je najavila poreske olakšice za popravku odjeće, bicikala, frižidera i mašina za panje veša. PDV na bicikla i odjeću smanjen je sa 25% na 12 %, dok se na bijelu tehniku može tražiti povrat poreza. 

bicikl_ilustracija

Podsticaj ima za cilj da smanji zagađenje životne sredine. Ova zemlja ima ozbiljne ambicije da smanji efekat staklene bašte, ali sve veća potrošačka kultura građana je u tome spriječava.

Ovaj podsticaj će državu koštati nekih 54 miliona dolara izgubljenih taksi, što je više od novouvedenog poreza na hemikalije bijele tehnika. Ali, švedska ekonomija raste snažno, pa Vlada ima na raspolaganju suficit od 800 miliona dolara.

Pomoćnik ministra finansija , biolog po struci i član Partije zelenih, Per Bolund stoji iza ovog programa i između ostalog zalaže se za otvaranje novih radnih mjesta za fzičke radnike , bolji izbor potrošača i smanjenje radnih sati na šest časova dnevno.

Postavlja se pitanje da li će ove poreske olakšice biti dovoljno snažan potez da promijeni navike građana.

Per Bolund objašnjava da većina građana ima neki stari bicikl koji ne žele da poprave i onda promijene način prevoza.

“Program povećava broj kompanija koji nude ovakve vrste usluga, pa je onda građanima lakše da poprave svoje stvari”, navodi Bolund.

“Možete biti vrlo iznenađeni time kako vrlo mala promjena u porezima može promijeniti ponašanje kod ljudi. Kod bijele tehnike poreska olakšica je prilično značajna, jer je većina troškova popravke zapravo ljudski rad, što može napraviti veliku razliku”, rekao je Per Bolund.

On je rekao da će to doprinijeti povećanju poslova u lokalnim zajednicama. Jer proizvodnja velikih razmjera je uglavnom centralizovana,  dok bi ovakve vrste poslova u popravci stvari značajno prošiile ručne djelatnosti širom zemlje.

Dodaje i da je cilj ovog programa smanjenje emisije štetnih gasova i u drugim zemljama.

“U Švedskoj smo emisiju smanjili za 25 % od 1990. godine Međutim velika potrošnja i konzumacija robe vodi u suprotnom smjeru. Meutim pošto želimo biti vodeća država u smenjenju emisije štetnih gasova, osjećamo odgovornost da uradimo sve što je moguće da smanjimo potrošnju.”

Bolund je govorio i o nedavno uvedenoj praksi od šest radnih časova dnevno gdje je istakao da to nije nacionalni projekat, već da su poslodavci i privatne kompanije pokušale sa tom praksom koja se pokazala kao vrlo djelotvorna gdje se radnici osjećaju mnogo bolje i produktivnije čime se smanjuje broj dana provedenih na bolovanju.

Osvrnuvši se opt na potrošnju, Bolund je rekao da uprkos održavanju trenda potrošnje, potrošači žele da budu dio rješenja .

Prevod: mhc

0 Shares
0 Shares
Copy link