Svečanom akademijom i izložbom slika počelo obilježavanje Nevesinjske puške

NEVESINJE – U Velikoj sali opštine Nevesinje sinoć je održana svečana akademija povodom obilježavanja 141. godišnjice Hercegovačkog ustanka, poznatog kao Nevesinjska puška.

nevesinjska-puska-2016
FOTO: Radionevesinje.com

Akademiji su prisustvovali visoki republički zvaničnici, narodni poslanici, predstavnici boračkih organizacija, potomci nevesinjskih ustanika i brojni gosti.

Predsjednik Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, ministar rada i boračko-invalidske zaštiteRS, Milenko Savanović poručio je da samo jedinstvena politika svih političkih subjekata u Republici Srpskoj pruža garant njenog opstanka.

– Izražavam svoje duboko poštovanje i slavu za sve one borce koji su poginuli u oslobodilačkim ratovima za srpsku zemlju, slobodu i narod – istakao je Savanović.

Načelnik opštine Momčilo Šiljegović rekao je da se ovaj kraj ponosi sa tri Nevesinjske puške ističući odvažnost Nevesinjaca da se uvijek suprostave nepravdi i ugnjetavanju.

Obilježavajući ove datume čuvamo tradiciju predaka koji su svojom vjerom, hrabrošću i junaštvom pokazali da iznad svega cijene slobodu koja se mjeri vijekovima stradanja i žrtvovanja – istakao je Šiljegović.

Predjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić poručio je da obilježavanje Nevesinjske puške treba da bude putokaz za budućnost i da podsjeća kako se srpski narod uvijek u prošlosti morao boriti za svoju slobodu i kako je svaki put morao platiti visoku cijenu za nju.

Sjećanjem na Prvu nevesinjsku pušku i na sve ostale bitke našeg naroda, a posebno na odbrambeno – otadžbinski rat, čuvamo i jačamo Republiku Srpsku, jer samo nam je ona garant opstanka na ovim prostorima i garant naše budućnost – naglasio je Miletić.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su muška pjevačka grupa KUD-a „Nevesinje“, narodni guslar Miroslav Samardžić, vokalna solistkinja Jelena Grubačić, glumica Dragana Matrak i klaviristkinja Marija Radović.

Prije svečane akademije u Gradskoj galeriji otvorena je izložba portreta na kamenu „Heroji Hercegovine“ autorke Biljane Ristić, koja je na čudesan način na kamenim pločama oslikala najviđenije junake Hercegovačkog ustanka.

Autorka je istakla da sa ovom izložbom nastavlja san ustanika koji su prije više od 140 godina upalili ideju za slobodom.

Među gostima u Galeriji bila je i Nataša Gligorić, praunuka čuvenog harambaše Pera Tunguza. On je podsjetila da je ova nevjerovatna izložba prešla dug put obilazeći sve srpske krajeve i na kraju se po drugi put našla u Nevesinju – zavičaju ustanika.

Umjetnica je na simboličan način realizovala stremljenja ustanika da se ujedine sve srpske zemlje – istakla je Gligorić.

Obilježavanje Nevesinjske puške biće nastavljeno sutra parastosom i polaganjem cvijeća kod spomenika Nevesinjskim ustanicima u Krekovima.

Verica Čupković / Radionevesinje.com

Autor