Početna  /  Svečano otvorena posljednja dionica, autoput “9. januar” kompletan
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Svečano otvorena posljednja dionica, autoput “9. januar” kompletan

BANJALUKA – Dionica autoputa od mjesta Drugovići do Prnjavora u dužini od 25 kilometara svečano je otvorena danas, a time i završena izgradnja autoputa “9. januar” od Banjaluke do Doboja, za šta su izdvojena 402 miliona evra.

Svečanom otvaranju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Željka Cvijanović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, načelnik Prnjavora Darko Tomaš, gradonačelnik Doboja Obren Petrović i mnogi drugi zvaničnici, gosti i građani.

Dodik je rekao da je ovo veliki dan te da je sve počelo prezentacijiom koja je govorila da se treba stara cesta popraviti ali to su odbacili i rekli “idemo graditi autoput”.

“Ovo nije put socijalne i lokalne integracije već kad dođemo do Drine biće nacionalne integracije i da ne treba bježati od toga”, rekao je Dodik,  dodajući da je Srpska pokazala sposobnost da radi ovako nešto te da sve analize pokazuju da će ovaj put biti isplativ.

Istakao je da je prvih 100 kilometra autoputa veliki uspjeh.

Cvijanovićeva je rekla da je ponosna na još jedan uspješan projekat, te da bez brze komunikacije nema razvoja ni regija ni turizma ni svega ostalog.

“U našim strateškim dokumentima su i druge saobraćajnice i bez modernih saobraćajnica nema razvoja”, rekla je Cvijanovićeva.

Čubrulović, koji je u vrijeme izgradnje prvih kilometara autoputa u Srpskoj bio ministar saobraćaja i veza, rekao je da je Srpska kao mala zemlja uspjela da završi autoput vrijedan 400 miliona evra.

Dačić je rekao da Srpski narod nikada nije bio faktor nestabilnosti već faktor stabilnost.

“Vrlo je bitno da svi putevi vode u Beograd”, rekao je Dačić, dodajući da neće biti zadovoljan dok se ne napravi jedan takav autoput.

Naglasio je takođe da aktuelna vlast ima viziju izgradnje autoputeva koji su krvotok jedne privrede.

Tomaš je u uvodnom govoru rekao da je ovo veliki dan za opštinu Prnjavor jer najveći dio autoputa prolazi upravo kroz ovu opštinu.

“Neperspektivne livade i njive u opštini Prnjavor izgradnjom autoputa postale su ogromna razvojna šansa”, rekao je Tomaš.

0 Shares
0 Shares
Copy link