Početna  /  Sve unaprijed dogovoreno: Talićeve zgrade za republičke institucije
Istrage Izdvajamo

Sve unaprijed dogovoreno: Talićeve zgrade za republičke institucije

“L.T.G. company” d.o.o. Banjaluka, firma Gorana Talića, poznatog doktora, člana Glavnog odbora SNSD-a i direktora Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, na nekoliko metara od administrativnog sjedišta Vlade Republike Srpske gradi tri poslove zgrade. Prema saznanjima Moje Hercegovine, pomenute zgrade mahom će postati nove adrese republičkih institucija, javnih preduzeća te firmi bliskih vladajućim strukturama, a dogovor o kupovini novoizgrađenih kvadrata postignut je i prije pokretanja ove investicije.

Kako saznaje naš portal, poslovni objekti u izgradnji su površine samog administrativnog centra a za sada je nepoznato koji će sve stanari da usele u ova grandiozna zdanja. O samom projektu nije bilo nikakvih zvaničnih informacija a među nezvaničnim, do kojih je došla Moja Hercegovina, jeste da je već sigurno kako će se u nove zgrade preseli sjedišta Pravobranilaštva RS te Agencije za bankarstvo RS.

Kako za naš portal ističu sagovornici, inače stručnjaci za oblast nekretnina, izvjesno je da navedeni objekti ne bi mogli biti prodati privrednim subjektima u Republici Srpskoj, kako zbog vrlo teške ekonomske situacije u kojoj se našla domaća privreda tako i zbog činjenice da je ogroman broj poslovnih prostora u širem centru grada trenutno prazan. Ako se uzme u obzir da privatni sektor ne može da priušti tolike kvadrate poslovnog prostora u centru Banjaluke a da je vlasnik firme koja je investitor navedenog objekta čovjek od povjerenja predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, a i sam je član najveće partije u Srpskoj, očekuje se da će najveći dio navedenih kvadrata kupiti republičke instutucije, javna preduzeća ili firme koje se dovode u vezu sa vladajućim strukturama.

Goran Talić

Navedene nekretnine se grade na zemljištu iza tržnog centra Zenit, a za izgradnju poslovnih zgrada pomenute veličine bilo je neophodno nekoliko desetina miliona maraka. Prihodi pomenute firme u prethodnim godina su neznatni u odnosu na sredstva potrebna za izgradnju novog projekta, pa je firma većinu sredstava za izgradnju poslovnih zgrada obezbijedila preko zajmova biznismena bliskih vlasti te banaka, i to po povoljnim uslovima.

“U poslovne prostore koje gradi firma Gorana Talića useliće se Agencija za bankarstvo RS i Pravobranilaštvo RS. Iako se ne znaju sami detelji oko kupoprodajne cijene, s obzirom na raniju praksu vlasti u Srpskoj, sigurno će cijena navedenih nekretnina biti znatno iznad tržišne vrijednosti i konkurencije. Kada se uzme u obzir da su na čelu navedenih javnih ustanova odani kadrovi lideru SNSD-a ne čudi da će se za nove kvadrate poslovnog prostora nemilice trošiti novac budžetskih korisnika”, ističe za Moju Hercegovinu odlično obavješteni izvor.

Inače, na čelu Pravobranilaštva RS se nalazi Milomir Govedarica koji je, dok je bio na prethodnoj funkciji u MUP-u RS, iskoristio službeni položaj i eksproprijacijom zemljišta i mahinacijama u preprodaji svoje imovine oštetio državu u vrijednosti blizu milion maraka. Naime, Govedarica je kao načelnik Jedinice za suzbijanje privrednog kriminaliteta, finansijske istrage i suzbijanje pranja novca MUP RS, vodio finansijsku istragu o poslovanju preduzeća „Planinsko dobro“ iz Gacka čije je zemljište na kraju završilo, ni manje ni više, nego u vlasništvu njegovog oca Jovana Govedarice, o čemu su mediji u više navrata izvještavali. Takođe, mahinacijama i rođačkim vezama sa rukovodstvom RiTE Gacko porodičnu imovinu unovčio je po tri puta većoj cijeni od stvarne vrijednosti, iako se nalazi na mjestu koje rudniku uopšte ne treba. Govedarica je odanost vlasti dokazivao i kao član Upravnog odbora Alumine. S obzirom na navedeno, prvom pravobraniocu Srpske sigurno neće predstavljati problem potpisivanje još jednog ugovora koji će biti potencuijalno štetan po budžet entiteta.

Pravobranilaštvo RS danas je u Banjaluci smješteno na dvije lokacije, u staroj zgradi Vlade i u prostorijama u Ulici Kralja Alfonsa XIII.

Kao stanar novih poslovnih zgrada naći će se i Agencija za bankarstvo RS, koja je od početka krila koliko je spremna da plati prostor u kojem će joj biti novo sjedište. Međutim, iz izvještaja o njenom radu za prošlu godinu vidljivo je da će ih poslovne prostorije koštati oko pet miliona maraka. Agencija je i u ranijim godinama raspisivala tender za kupovinu poslovnih prostorija ali su svi tadašnji tenderi bili bezuspješni.

Agenciji neće biti potrebna kreditna sredstva jer već ima obezbijeđen novac za kupovinu prostora u koji će se preseliti njeni zaposleni.

Istraživački tim Moje Hercegovine

2 Shares
2 Shares
Copy link