Sve nas je manje: U Gacku izrazito negativan prirodni priraštaj

GACKO – Negativni demokratski trendovi u Gacku se nastavljaju. U prošloj godini broj umrlih u odnosu na rođene veći je za 50.

Iako je Gacko prvog stanovnika u ovoj godini, u nevesinjskoj bolnici dobilo 3. januara, demografski podaci iz predhodnog perioda ne daju mnogo prostora za optimizam. Podaci Doma zdravlja pokazuju da je u 2017. rođeno 66 beba što je za 11 manje u odnosu na 2016. godinu. Tako je, prvi put otkad se prate demografska kretanja, broj novorođenčadi pao ispod 70.

U prošloj godini Gačani su se nešto češće odlučivali da stanu na ludi kamen, pa je sklopljeno 38 brakova, dva više nego u 2016. godini.

Sa druge strane, u porastu je broj umrlih, pa je u prošloj godini u knjigu umrlih upisano 116 lica, 22 više nego u 2016.

Trendu nestajanja stanovništva pridružio se i trend iseljavanja, pa je stanovnika u opštini koja zauzima oko 740 kvadratnih kilometara sve manje.

Stimulativna sredstva koja se iz budžeta isplaćuju više od deset godina, nisu dala rezultate. Od 30 hiljada maraka, koliko je za ovu namjenu planirano u budžetu, za devet mjeseci u 2017. isplaćeno je oko 19 hiljada. Novopečenim parovima opština uručuje čestitku od 500 maraka, roditeljima trećeg hiljadu, a četvrtog i svakog narednog djeteta 1500 KM.

Ova sredstva, očigledno nisu bila motiv za zasnivanje i proširenje porodice, pa će nadležni morati da iznađu druge moduse, kako bi se demografski pokazatelji promijenili.

Milanka Kovačević

Autor