Početna  /  Švajcarski gradovi uvode besplatnu platu građanima
Svijet Vijesti

Švajcarski gradovi uvode besplatnu platu građanima

ŠVAJCARSKA – Lozana postaje najnovije mjesto u nizu koje se pridružuje eksperimentu vezanom za podmirivanje osnovnih živonih potreba. To znači da će svaki od 150.000 stanovnika dobiti novac za osnovne životne potrebe poput hrane, transporta i odjeće, bez obzira na njhove prihode ili društveni status, piše “Russia today”.

laussane
FOTO: Denis Balibouse / Reuters

Trenutno, lokalne vlasti su usvojile plan da sprovedu eksperiment, koji je usvojen u gradskoj skupštini sa 39 glasova za i 37 protiv, uz dva uzdržana, navodi se u izvještaju od strane Osnovne mreže bazičnih potreba u zemlji.

Osnovni prihodi predstavljaju solidnu i sigurnu socijalnu nadogradnju, za razliku od krhke mreže socijalne zaštite kakvu danas poznajemo. Ovakvi osnovni prihodi podstiču aktivnost, socijalnu inkluziju i inovacije. Osim toga, ovaj program, vrjednuje i podstiče „besplatan rad“ u vidu volonterskih aktivnosti, izjavila je predsjednica Partije zelenih u Lozani, Leonora Poršet.

Još uvijek nema preciznijih detalja, ali oblik djelovanja će biti sličan onome u Utrehtu, u Holandiji.

Mjesečna primanja će varirati, od 900 evra za odrasle pojednice, do 1300 evra za parove i porodice.

Ideja je da građani dobiju određenu svotu novca kako bi osigurali pristojan način života, i da se izbjegne pritom karakteristika socijalne države bragostanja. Novac može biti potrošen na hranu, odjeću, prevoz, komunalije ili bilo šta drugo za šta stanovnik smatra da je neophodno.

Eksperiment će obuhvatiti samo uzorak stanovništva ovog grada.

Švajcarske vlasti su odlučile da održe referendum o uvođenju osnovnih životnih prihoda u junu, i uprkos velikom protivljenju Parlamenta, Švajcarci bi mogli glasati u korist prijedloga.

Među drugim državama koje trenutno razmatraju obaveznog/osnovnog nacionalnog dohotka jesu Finska,te kanadska provincija Ontario.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link