Početna  /  Švajcarci masovno protiv osnovnog prihoda za sve
Svijet Vijesti

Švajcarci masovno protiv osnovnog prihoda za sve

Građani Švajcarske su na današnjem referendumu masovno odbacili uvođenje osnovnog bezuslovnog prihoda za svakog, predlog koji je izazvao velike rasprave u zemlji, pokazuju prvi preliminarni rezultati instituta za istraživanje javnog mnjenja, objavljeni na javnoj televiziji.

Foto: Reuters/Ruben Sprich
Foto: Reuters/Ruben Sprich

Glasačka mesta zatvorena su u podne, a konačni rezultati referenduma očekuju se večeras. Međutim, prema nacionalnoj projekciji koju je objavila televizija, 78 odsto Švajacaraca odbacilo je predlog za obavezni osnovni prihod za sve.

Inicijativa za bezuslovni osnovni prihod predviđala je uvođenje mesečnog prihoda za sve Švajcarce i strance koji žive u zemlji preko pet godina, bili zaposleni ili ne. Nepolitička grupa koja je pokrenula tu inicijativu, predviđala je da svako u Švajcarskoj mesečno bezuslovno dobija po 2.500 švajcarskih franaka (2.260 evra), što je iznos koji zadovoljava minimalne životne troškove, i 650 franaka za svako dete.

Za većinu Švajcaraca koji jako cene vrednost rada, dobijanje novca bez rada je nezamislivo. Švajcarci su 2012. na referendumu odbili da produže plaćeni odmor sa četiri na šest nedelja, strahujući da bi to moglo da utiče na pad konkurentnosti.

“Švajcarci su danas realistično procenili” inicijativu, rekao je politikolog Andreas Ladner za švajcarsku televiziju.

“Biti plaćen bez rada, bio bi veliki korak. Inicijativa nije bila mnogo jasna, i pre svega joj je bio cilj da podstakne raspravu”, rekao je on.

Izvor: N1

0 Shares
0 Shares
Copy link