“Šume RS” rekorder po zapošljavanju

Među javnim preduzećima u Bosni i Hercegovini i dalje postoje ona koja prekomjerno zapošljavaju, a rekorder su “Šume Republike Srpske” koje su za godinu dana zaposlile čak 230 novih radnika.

Foto: Capital

Pokazala je to uporedna analiza poslovanja javnih preduzeća urađena na osnovu baze podataka koju je izradio Transparency international u BiH  (TI BIH) i koja je danas predstavljena na konferenciji u Banjaluci.

Transparency international izradio je najveću besplatnu bazu podataka o javnim preduzećima u BiH s ciljem povećanja transparentnosti u upravljanju, prevencije korupcije i većeg učešća javnosti u praćenju njihovog rada.

Na portalu Transparentno.ba javnosti su po prvi put dostupni podaci o poslovanju preko 230  javnih preduzeća koja su u nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

TI je tražio podatke od 358 javnih preduzeća u BiH, ali je njih 230 dostavilo podatke o poslovanju.

„Kada se pogleda ukupno deset najuspješnijih kompanija u BiH, od javnih preduzeća samo su „BH Telekom“ i „Autoceste FBiH“ na tom spisku, što je posebno zanimljivo da među najuspješnijim nema preduzeća iz elektro-energetskog sektora koja bi trebala da budu konkurentna u tom smislu“, istakla je Korajlićeva.

Dodala je da postoje preduzeća koja i dalje prekomjerno zapošljavaja, a u čemu prednjače „Šume RS“, te da je jako mali broj preduzeća smanjio broj zaposlenih, a to su uglavnom „Željeznice“ u RS i FBiH koje su u procesu restrukturisanja.

Baza podataka u pojedinim sekcijama nije kompletna jer preduzeća određene podatke nisu dostavila, pogotovo one o visini plata.

„Plate su veće u javnim preduzećima, nego u privatnom sektoru. Zanimljivi su i troškovi reprezentacije koji su značajni, čak i u onim preduzećima koja su u velikim gubicima“, kazala je Korajlićeva.

Što se tiče javnih nabavki, baza poslovanja javnih preduzeća obuhvata i ovu oblast, a TI je zaključio da veliki broj predzeća netransparentno provodi procese javnih nabavki.

„Pojedina preduzeća ili čak ne objavljuju informacije o nabavkama ili se opredjeljuju isključivo za direktne sporazume“, rekla je Korajlićeva.

U Transparency International su najavili da će u idućem periodu objavljivati i druge vrste uporednih analiza o poslovanju javnih preduzeća, te svakodnevno dopunjavati bazu podataka, najprije podacima za 2017. godinu.

„Tek nešto manje od 50 odsto javnih preduzeća dostavilo je bilo kakav odgovor na naš zahtjev u zakonskom roku. Problem u ažurnosti podataka je što nekada dokument čekamo po godinu i više dana“, kazali su u TI BiH.

CAPITAL/Svjetlana Šurlan

 

Autor