Početna  /  Sukob privrednika i Petrovića zbog poskupljenja struje
Hercegovina

Sukob privrednika i Petrovića zbog poskupljenja struje

Privrednici u Srpskoj ne prihvataju povećanje cijene struje koje traži „Elektroprivreda RS“ i zatražili su da se uvede moratorijum na odluku ERS o poskupljenju, saznaje portal CAPITAL.

Luka Petrović (Foto: Moja Hercegovina)

U Vladi RS danas je održan sastanak velikog broja privrednika sa predstavnicima ERS i Vlade RS.

S obzirom na to da su se privrednici pobunili protiv bilo kakvog poskupljenja sve dok „Elektroprivreda“ ne preispita svoje troškove i broj radnika, odlučeno je da ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić sačini informaciju i predstavi je Vladi RS koja će dati konačnu odluku da li će doći do poskupljenja struje za privredu i za koliko.

Prema odluci koju je usvojio Nadzorni odbor ERS poskupljenje bi u prosjeku bilo 13 odsto i primjenjivalo bi se već od 1. februara.

Kako saznajemo na sastanku je bilo veoma burno, privrednici su se oštro usprotivili stavovima v.d. generalnog direktora ERS Luke Petrovića te je atmosfera bila na ivici sukoba.

Iz „Elektroprivrede RS“ su ranije saopštili da će odluka o korekciji cijena za industrijske kupce stupiti na snagu 1. februara 2019. godine.

Istakli su da u prethodnom periodu nisu iskoristili svoje pravo da cijenu javnog snabdijevanja uvećaju za 10 odsto tokom prva dva mjeseca, odnosno 20 odsto ukoliko kupac ostane kod rezervnog snabdjevača duže od dva mjeseca.

Tvrde da ERS godinama unazad ostvaruje znatno manje prihode jer nije iskoristila pravo na usklađivanje cijena za kupce iz ove kategorije.

„Ilustracije radi iste količine električne energije koje su industrijskim kupcima isporučene tokom 2018. godine na tržištu vrijedile su 56,8 miliona КM više. Na bazi planirane potrošnje industijskih kupaca u 2019. godini negativna razlika bi dostigla 72 miliona КM. Iz tog razloga predloženo je usklađivanje cijena na način da se cijena uveća za 20 odsto od sadašnje cijene“, saopštili su ranije iz ERS i dodali da bi efekat primjene usklađene cijene negativnu razliku za 2019. godinu sa procjenjenih 72 sveo na 56 miliona КM.

CAPITAL: M. Čigoja


15 Shares
15 Shares
Copy link