Početna  /  Sudija Meron odlučio da se povuče iz Karadžićevog žalbenog vijeća
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Sudija Meron odlučio da se povuče iz Karadžićevog žalbenog vijeća

HAG – Predsjednik sudskog Mehanizma sudija Teodor Meron donio je danas odluku da se povuče iz žalbenog vijeća koje treba da odluči o žalbama na presudu kojom je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora.

Karadžić je juče zatražio izuzeće Merona zbog sumnje u njegovu pristrasnost, imajući u vidu odluku o izuzeću trojice sudija zbog pristrasnosti u slučaju generala Ratka Mladića, koju je početkom mjeseca donio sudija Mehanizma Žan Klod Antoaneti.

U odluci koju je danas objavio Mehanizam u Hagu, Meron tvrdi da bi u nastavku žalbenog procesa protiv Karadžića nastavio da postupa nepristrasno, ali da odluku o svom povlačenju iz žalbenog vijeća donosi jer bi proslijeđivanje Karadžićevog zahtjeva sudiji Antoanetiju moglo da dovede do daljeg odugovlačenja žalbenog postupka.

To bi, kako je naveo, moglo da šteti interesima Mehanizma (naslednika Haškog tribunala).

Sudija je ipak podsjetio da je Karadžić, kako ga citira: “poštovao njegovu procesnu pravičnost tokom žalbenog postupka i njegovu izvanrednu brigu o njegovom zdravlju i uslovima boravka u pritvorskoj jedinici, kao i da Karadžić “ne tvrdi izričito da je (Meron) pristrasan protiv njega.

Ukazao je i na odličan napredak žalbenog postupka u kojem je i pored odlaganja od 217 dana, žalbeno vijeće planiralo da izrekne drugostepenu presudu do kraja godine.

“Međutim, da u cilju sprečavanja odugovlačenja postupka po žalbi u ovom slučaju, u interesu je pravde da se povučem iz ovog slučaja”, naveo je sudija Meron.

Karadžićeva odbrana je u svom zahtjevu navela da izuzeće Merona traži jer “se u velikoj mjeri suočavao sa dokazima i nalazima u vezi sa spornim činjenicama i pitanjima koja su predmet žalbe i izvukao je zaključke u kojima je potvrdio osuđujuće presude protiv podređenih Karadžiću”.

Karadžić je u martu 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Žalbeni postupak u njeogvom slučaju ušao je u poodmaklu fazu, pa Karadžićeva odbrana žali što ga i sama nije ranije podnijela, ukazujući da su se pravni osnovi za to stekli nakon odluke sudije Žan Klod Antoanetija o izuzeću trojice sudija iz Mladićevog žalbenog vijeća, takođe zbog pristrasnosti.

6 Shares
6 Shares
Copy link