Početna  /  Suđenje Bilećaninu Nenadu Dželetoviću: Premlaćivanja u podrumu kasarne
Hercegovina

Suđenje Bilećaninu Nenadu Dželetoviću: Premlaćivanja u podrumu kasarne

TREBINjE – Iskazima svjedoka optužbe pred trebinjskim Okružnim sudom danas je nastavljeno suđenje Bilećaninu Nenadu Dželetoviću za ratni zločin počinjen u Bileći.

Foto: Moja Hercegovina (arhiva)
Foto: Moja Hercegovina (arhiva)

Prema navodima Optužnice, Dželetović se tereti da je u vrijeme oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), neutvrđenog datuma u junu 1992. godine u podrumu bilećke kasarne “Moša Pijade” udarao i maltretirao civila Ivicu Puljića, te time povrijedio integritet jednog civilnog lica i prekršio pravila međunarodnog prava.

Svjedok Mladen Perutina iz stolačkog sela Crnići, koji je 1992. godine bio zarobljen u bilećkoj kasarni zajedno sa oštećenim Ivicom Puljićem, kazao je da je ispod oka gledao kako Dželetović udara Puljića.

Prisjeća se da su udarci trajali oko 15-20 minuta, te da je kod Dželetovića vidio crnu palicu.

„Ivica je bio dva metra iza mene. Čuo sam udare pendreka, bilo je preko 20 udaraca. Mene je prošao a Ivicu je premlaćivao i mog brata udario nogom u prolazu. Ivica je bio modar po leđima i vratu. Prestao je da ga tuče kad mu je dojadilo. Psovao mu je mater ustašku i govorio – što više ne pada“, rekao je svjedok Perutina.

Na pitanje ko je udarao Puljića, svjedok je odgovorio da je to bio stražar koga su zvali Džela.

Perutina je kazao kako nije siguran da li je tada u podrum kasarne ušao sam Dželetović „jer nije smio da podigne glavu i da gleda“, kao ni to da li je bio naoružan, dok je siguran da je imao uniformu.

Svjedok je kazao da su u bilečkoj kasarni bili zarobljeni Bošnjaci i Hrvati, te da su kasarnu napustili 18. avgusta 1992. godine.

Na pitanje odbrane kako to da je izjavio kako je Dželetović udarao njegovog brata Dana Perutinu, kad je Dane rekao da ga nije udarao, svjedok je kazao da ga je udario jednom u prolazu.

Odbrana je primjetila da je u ranijim iskazima svjedok Perutina kazao kako nije brojao udarce koje je zadobio Ivica Puljić, dok je na današnjem svjedočenju rekao kako ih je brojao i kako ih je bilo preko 20.

Svjedok je kazao da je od Dana Puljića saznao da je stražar koji je tukao Ivicu bio Nenad Dželetović.

Svjedok Dane Puljić kazao je da je u Bileću doveden 26. juna 1992. godine i da je po dolasku u kasarnu sreo Nenada Dželetovića koga je izviđenja poznavao sa fakulteta.

„Pogledali smo se i konstatovali da se poznajemo. Kasnije je došao i postavio me da radim kao trpezarac. Jednom me je pozvao u dvoranu i počastio sokom. Pričali smo i konstatovali da nije u redu ovo što se dešava. Mene nikada on nije udarao, a lično nisam ni ja vidio da je nekog drugog udarao. Ivica Puljić je došao u kasarnu poslije mene i nismo bili u istoj prostoriji, pa ja nisam ni bio očevidac ovoga što se desilo Ivici“, kazao je svjedok Puljić.

Dodao je da je siguran kako je Dželetović bio u uniformi te da je imao pištolj. Svjedok je, takođe, kazao da mu je Deletović izlazio u susret kad je trebalo donijeti cigare i lijekove.

Puljić je posvjedočio da nije vido povrede Ivice Puljića, budući da nisu bili u istoj prostoriji, već je samo čuo o tome i rekao da mu se Ivica žalio na tegobe kad su napustili kasarnu.

Na pitanje odbrane kada i kako su zarobljeni iz podruma saznali da se on poznaje sa Dželetovićem, Puljić je rekao: „Ovih 17 ljudi koji su bili sa mnom u prostoriji su bili tu kad sam razgovarao sa Dželetovićem. Mislim da su ovi iz podruma bili prebačeni kad je mene Dželetović pozvao na sok“, rekao je svjedok Puljić.

Na današnjem glavnom pretresu Tužilaštvo je uložilo materijalne dokaze.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. februar.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link