Početna  /  Sud ukinuo zabranu raspolaganja zemljištem Gradu Trebinju – Eparhija ZHiP sprema tužbu
Hercegovina

Sud ukinuo zabranu raspolaganja zemljištem Gradu Trebinju – Eparhija ZHiP sprema tužbu

TREBINJE – Okružni privredni sud u Trebinju ukinuo je danas privremenu mjeru zabrane raspolaganja nekretninom u krugu bivše kasarne „Luka Vukalović“, izrečenu Gradu Trebinju 9. februara na zahtjev Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske koja, takođe, polaže pravo na ovo zemljište. Sud je utvrdio da ne postoje razlozi za opstanak ove mjere, jer je Grad Trebinje uknjižen kao jedini vlasnik sporne parcele.

Smajil Begović (FOTO: Moja Hercegovina)
Smajil Begović (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema riječima Smajila Begovića, predsjednika Okružnog privrednog suda u Trebinju, uvidom u dokaze koje je dostavio Grad Trebinje utvrđeno je da on samo djelimično postupio po odluci Vlade RS i da je spornu parcelu površine 2.408 metara kvadratnih 2012. godine uknjižio kao svoje vlasništvo.

– Grad je ostale parcele ustupio Eparhiji i ostalim subjektima, no ovu parcelu nije prenio na raspolaganje Eparhiji, već je uknjižio na vlasništvo Grada Trebinja jedan kroz jedan. Kada vam se da dokaz da je neko vlasnik, onda ne postoji razlog da postoji sudska mjera obezbjeđenja – kazao je Begović.

Na pitanje da li Grad Trebinje sada može prodati ovu parcelu, Begović kaže da to neće učiniti „iz razloga što će Eparhija najvjerovatnije danas podnijeti tužbu sudu i sud će dostaviti odgovor isti dan i zakazati ročište za 15 dana, tako da svi rokovi koje ima na raspolaganju pašće od strane suda u vodu“.

– Eparhija će vjerovatno podnijeti zabilješku kod suda da postoji zabuna radi spora i onda neće niko živ moći to kupiti – naveo je Begović.

Pravni zastupnik Eparhije Zoran Tomović u telefonskom razgovoru novinarima je rekao da se ne može još uvijek izjasniti o tome kakve će korake dalje preduzeti, jer još nije dobio rješenje suda. Međutim, on je nakon ročišta po ovom predmetu, prije nekoliko dana, rekao novinarima da će Eparhija pokrenuti parnicu protiv Grada Trebinja bez obzira na odluku Suda.

Predstavnici Eparhije - Jovanović i Tomović (FOTO: Moja Hercegovina)
Predstavnici Eparhije – Jovanović i Tomović (FOTO: Moja Hercegovina)

Ni iz Pravobranilaštva RS nisu htjeli da daju komentare prije nego što rješenje suda stigne u njihove ruke.

Begović je ovom prilikom istakao da je Trebinje jedini grad u kome se pojavio problem oko nekretnina koje je Vlada RS 2007. godine dala na korištenje pravnim subjektima širom Srpske.

– Nigdje nije bilo problema, niti se pojavila nijedna nekretnina da je neko sporio izuzev ove. Šta se desilo u Trebinju, ne znam. Ovdje je poseban slučaj što su ove parcele koje su bile obuhvaćene privremenom mjerom korištene od strane Eparhije i dan danas se koriste. Nikada grad Trebinje nije osporavao Eparhiji korištenje tih parcela u kasarni, nije tražio od nje neku naknadu, nije je tjerao sa tih nekretnina. Jednostavno, grad nije preduzeo nikakve mjere protiv Eparhije da dokaže da je to njegovo vlasništvo. Devet godina se šutjelo – rekao je Begović.

Eparhija ZHiP ima rok do 5. marta da podnese tužbu sudu kako bi utvrdila čije je pravo raspolaganja spornim parcelama.

 

Jelena Denda

38 Shares
38 Shares
Copy link