Početna  /  Sud BiH ukinuo sve mjere zabrane ratnom zločincu Naseru Oriću
Bosna i Hercegovina

Sud BiH ukinuo sve mjere zabrane ratnom zločincu Naseru Oriću

Sud BiH ukinuo je sve mjere zabrane koje je prošle godine odredio ratnom zločincu Srebrenice Naseru Oriću, prenosi Klix.ba.

naser_oric

Odluka o ukidanju mjera zabrane donesena je 28. jula.

Orićevo kretanje je odlukom Suda BiH bilo prvobitno ograničeno na Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton, a potom na Federaciju BiH, te su mu privremeno bile oduzete i putne isprave. Takođe, mjerama je bilo predviđeno obavezno javljanje nadležnim policijskim organima jednom mjesečno.

Podsjećamo, Orić je uhapšen 10. juna prošle godine prilikom ulaska u Švajcarsku po potjernici iz Srbije gdje je bio na obilježavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici. Određen mu je ekstradicijski pritvor u trajanju od 14 dana. Srbija je 22. juna zatražila izručenje Orića zbog ratnih zločina u selu Zalazje kod Srebrenice.

Njegovo izručenje je putem nadležnih organa zatražila i Bosna i Hercegovina, nakon čega su vlasti Švajcarske Konfederacije odlučile Orića izručiti BiH. Orić je prebačen u Sarajevo švajcarskim vojnim avionom, a potom zadržan u Tužilaštvu BiH.

U optužnici koju je Sud BiH potvrdio 10. septembra navodi se kako je Orić sa Sabahudinom Muhićem 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac počinio ubistvo tri zarobljenika sprske nacionalnosti.

Ratni zločinac Naser Orić se izjasnio da nije kriv. Haški tribunal pravosnažno ga je oslobodio optužbi za zločine u Srebrenici 2008. godine. Njegova odbrana zatražila je od Haškog tribunala da naredi Sudu BiH obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njega, s obzirom da mu se već sudilo za te zločine.

Suđenje u ovom predmetu počelo je krajem januara ove godine.

28 Shares
28 Shares
Copy link