Početna  /  Stranke za nezavisnu Kataloniju odnele ubedljivu pobedu
Svijet Vijesti

Stranke za nezavisnu Kataloniju odnele ubedljivu pobedu

Prema zvaničnim rezultatima izbora u Kataloniji, stranke koje se zalažu za nezavisnost od Španije osvojile su apsolutnu većinu u regionalnoj skupštini.

katalonija-beta-ap
Veliko slavlje u Kataloniji (Foto: Beta/AP)

Najveća secesionistička grupa “Zajedno za DA” (Hunts pel si), osvojila je 63 od 135 mesta u parlamentu bogatog španskog severoistočnog regiona, dok je manja levičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) osvojila 10 i te dve stranke mogle bi da udruže snage, posle pregovora.

Te dve stranke osvojile su zajedno 73 mesta, što je više od potrebnih 68 za apsolutnu većinu u parlamentu.

“Katalonci su glasali za nezavisnost”, rekao je vršilac dužnosti regionalne vlade Artur Mas pristalicama, nakon prebrojanih 83 odsto glasova.

“Pobedili smo”, rekao je Mas pristalicama na skupu u Barseloni.

Obe te secesinističke partije saopštile su ranije da će unulateralno proglasiti nezavisnost od Španije u narednih 18 meseci, čemu se protivi centralna vlada u Madridu navodeći da to ne dozvoljava Ustav Španije.

Šef španskog baskijog okruga, premijer te oblasti Inigo Urulu, rekao je da on želi da održi “zakonske konsultacije” o budućnosti regiona, s obzirom na to kako su danas Katalonci glasali.

“Verujem u mogućnost održavanja zakonskih konsultacija” o budućnosti regiona, rekao je Urkulu.

“Potreban nam je politički status za Euskadi (Baskiju)”, rekao je on.

“Mi smo nacija, mi smo Baskijci, mi smo građani Evrope, sa slobodama i istorijskim pravima, mi imamo jezik, kulturu”, rekao je on.

Kako je pokazalo ranije istraživanje, sprovedeno posle zatvaranja birališta na parlamentarnim izborima u Kataloniji, najverovatnije će većinu poslaničkih mesta u regionalnom parlamentu osvojiti stranke koje se zalažu za nezavisnost od Španije, ali se za sada ne zna da li će one, ako se udruže, uspeti da sprovedu plan otcepljenja.

0 Shares
0 Shares
Copy link