Početna  /  Stoltenberg u Sarajevu: Uslov za aktivaciju MAP-a ostaje knjiženje vojne imovine
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Stoltenberg u Sarajevu: Uslov za aktivaciju MAP-a ostaje knjiženje vojne imovine

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg boravi u zvaničnoj posjeti BiH, a nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH pohvalio je napredak naše zemlje u procesu pridruživanja toj vojnoj organizaciji, ali i naglasio da još mnogo moramo uraditi.

(FOTO: EPA)
(FOTO: EPA)

“Želim se zahvaliti na učešću BiH na misijama u Avganistanu i vašem doprinosu u borbi proitv globalne prijetnje terorizma. Cijenimo to što ste donirali municiju Iraku i doprinijeli borbi protiv IDIL-a”, poručio je Stoltenberg na početku obraćanja, piše Klix.ba.

Ipak, ono što domaće zvaničnike najviše zanima je stav NATO-a u napretku naše zemlje za članstvo u toj organizaciji.

“BiH je kandidat za članstvo u NATO i imate potrebne instrumente koji vam mogu omogućiti da napredujete. NATO je spreman za aktivaciju MAP-a, ali kad vojna imovina bude uknjižena uz reforme u oblasti sektora sigurnosti”, naglasio je Stoltenberg.

Poručio je da je dokument “Pregled odbrane” korak naprijed.

“Pozdravljam napredak i snažnu posvećenost i pozivam da uradite još više. Kroz NATO BiH će se još više približiti EU. Mi želimo pomoći da BiH implementira Pregled odbrane, ali naglašavam da podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, izjavio je Stoltenberg.

Komentarisao je i sigurnosnu situaciju na Balkanu, kazavši da NATO ne želi bilo kakvu eskalaciju sukoba na Balkanu.

On je rekao da je NATO vidio izvještaj o uticaju Rusije na Balkanu, a posebno uticaja Rusije prije izbora na Crnu Goru. Kako kaže, NATO prati i radi sa partnerima da ojačaju njihove obavještajne kapacitete, pa tako i sa Crnom Gorom.

Stoltenbergom je istakao da najbolji način da se izbjegne spoljni uticaj jesu jake institucije koje se mogu oduprijeti uticaju i nastaviti s demokratskim procesima.

0 Shares
0 Shares
Copy link