Početna  /  Stolac novo žarište: Oko 300 osoba mora u samoizolaciju
Federacija BiH Hercegovina

Stolac novo žarište: Oko 300 osoba mora u samoizolaciju

FOTO: Klix
Talas korona virusa se ipak ne zaustavlja. Zbog velikog broja zaraženih u Stocu najmanje 300 osoba će morati u samoizolaciju, potvrdio je Kazimir Raguž, direktor Doma zdravlja Stolac.

Raguž je za N1 izjavio da je vijest o 50 novozaraženih koronavirusom u Stocu iznenađujuća, ali da nadležne nije previše šokirala, jer se niko od testiranih za sada nije žalio na težu simptomatologiju.

On je pojasnio da su do sada četiri osobe prijavile blago povišenu temperaturu. Inače, svi slučajevi su povezani sa pogonom za preradu ribe, u kojem radi oko 120 radnika.

“Bez obzira na veliki broj zaraženih, nemamo tešku kliničku sliku i praktično nemamo jako izražene simptome bolesti. Jutros smo dobili rezultate testova, odnosno imena osoba i pristupili smo obavještavanju i epidemiološkom izvidu. Prema dosadašnjim iskustvima, svaka zaražena osoba, pored svojih konatakata na poslu, privatno može imati od 10 do 15 primarnih kontakata.

Naši timovi su već kontaktirali 70 odsto pozitivnih osoba i broj njihovih primarnih kontakata je manji od procjena. Ne očekujemo više od 300 kontakata koji će morati u samoizolaciju. Među testiranim zaposlenicima jedna je zaposlena koja ima negativan test. I ona će, takođe, u samoizolaciju i biće retestirana nakon određenog vremena. Sada moramo popisati te osobe, staviti u samoizolaciju, pratiti njihovo zdravstveno stanje, a posebno pratiti one osobe koje spadaju u rizične skupine”, izjavio je Raguž.

Fabrka za preradu ribe “Žuvela”, u Stocu, zatvorena je nakon što se utvrdilo prisustvo korona virusa kod zaposlenih radnika, objavili su mediji u BiH. Tokom jučerašnjeg dana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na covid-19 testirano je 116 uzoraka, od čega je u Stocu bilo pozitivno 50 osoba.

Prema riječima Pere Pavlovića, portparola Štaba civilne zaštite u Hercegovačko – neretvanskom kantonu, prvi zabilježeni slučaj zaraze ovim virusom, pojavio se prije četiri dana kod zaposlenog koji dolazi sa teritorije opštine Ljubinja.

“U pitanju je radna sredina, sa 120 zaposlenih, a od kojih je većina sa teritorije Republike Srpske. Sada je u toku sprovođenje svih potrebnih aktivnosti, kako bi se utvrdilo na kom je stepenu epidemija, od potvrđenog kontakta pa sve do testiranja”, naveo je Pavlović.

IZVOR: MONDO/ NEBOJŠA ŠATARA

34 Shares
34 Shares
Copy link