Početna  /  Stočna izložba 42. put u Gacku – okupila brojne izlagače iz Hercegovine
gacko Hercegovina

Stočna izložba 42. put u Gacku – okupila brojne izlagače iz Hercegovine

GACKO – Stočna izložba, 42. po redu, danas je u Gacku okupila značajan broj izlagača iz Hercegovine, a posebnu pažnju je izazvala borba bikova kao i smotra pasa svih rasa.

42. Stočni sajam u Gacku (FOTO: Moja Hercegovina)

Da li je uzrok suša ili teško stanje u stočarstvu, tek, ove godine je, saglasni su svi sa kojima smo razgovarali, značajno manji broj izlagača. Posebno se to odnosi na krave koje su prethodnih decenija bile zaštitni znak manifestacije.

Ipak, mogli su da se vide sjajni primjerci autohtone vrste sivog gatačkog govečeta, a najbolji su i nagrađeni na osnovu čega se može konstatovati da se najbolja goveda gaje u domaćinstvima Radoša Govedarice i Milenka Lučića iz gatačkog sela Miholjače.

Stručna komisija je posebno pohvalila izlagače ovaca i jagnjadi uz ocjenu da je pripremljenost grla iz godine u godinu sve bolja.

88-ogodišnji Jefto Mučibabić, čuveni odgajivač konja u ovom kraju, i ove godine je za svoja grla dobio dvije nagrade. Sjeća se sajma još u vrijeme Kraljevine Jugoslavije kada je kao dječak dolazio sa ocem.

Jefto Mučibabić (FOTO: Moja Hercegovina)

“Bilo je tada mnogo više stoke. Bio je to događaj za koji smo se pripremali cijele godine. Pješke smo iz Fojnice dolazili, skupilo bi se mnogo svijeta. Ja sam imao oko desetak godina, sjećam se kao kroz maglu te gužve, mnoštva ljudi, topota konja, zvukova i bijelog hleba koji bi mi otac kupio. Sada se sve promijenilo, stoke je manje, ali je dobro što se sajam održava”, kaže Jefto.

Stručne komisije ocjenjivale su izložena grla, a najbolja su dobila i novčane nagrade koje su se kretale od 100 do 400 KM u zavisnosti od kategorije. Ukupan fond nagrada koje je obezbijedila Opština Gacko je iznosio oko 14 hiljada maraka.

Jedno od najbolje ocijenjenih grla na Stočnoj izložbi (FOTO: Moja Hercegovina)

Posebnu atrakciju je predstavljala gatačka korida na kojoj je došlo do okršaja ne samo između bikova, nego i između njihovih vlasnika, pa je morala da interveniše i policija.

Na sreću, sve je prošlo bez ozbiljnih posledica uz prepuruku komisije da ubuduće bezbjednost mora biti povećana. Pogledajte kako je to izgledalo:

Milanka Kovačević

 

0 Shares
0 Shares
Copy link