Subota, 25.01.2020
More

  Stevandić osniva novu partiju, radni naziv “Ujedinjena Srpska”?

  Podijeli:

  Potpredsjednik Narodne skupštine RS i donedavni poslanik SDS-a Nenad Stevandić intenzivno radi na formiranju nove političke partije pod radnim nazivom “Ujedinjena Srpska”, saznaje Banjaluka.net u izvora bliskih Incijativnom odboru nove partije.

  Nenad Stevandić
  Nenad Stevandić

  Kako je Banjaluka.net-u potvrđeno iz više izvora, bliskih ovoj inicijativi, partija, koju bi, po svemu sudeći, trebao voditi Stevandić, nastupila bi sa dobrih pozicija, pošto bi, kako stvari trenutno stoje, u samom startu imala dva poslanika Narodne skupštine i najmanje dva odbornika u banjalučkom parlamentu.

  I Stojičić uz Stevandića

  Prema saznanjima portala Banjaluka.net, radi se uglavnom o donedavnim SDS-ovcima, nezadovoljnim stanjem u ovoj partiji. Uz Stevandića, jezgro nove partije čini aktuelni samostalni poslanik i bivši predstavnik SDS-a u republičkom parlamentu Darko Banjac, dok bi, u isto vrijeme, “Ujedinjena Srpska” dobila dva odbornika u banjalučkoj Skupštini grada, i to Milenka Jaćimovića i Marinka Dragišića.

  Obojica su, sve donedavno, bili u SDS-u, a Dragišićevo nedavno napuštanje partije Mladena Bosića – čime je SDS izgubio i klub odbornika u banjalučkoj skupštini – usko je povezan za formiranjem nove političke opcije, koja, po svoj prilici, nove snage traži upravo u nezadovoljnim SDS-ovcima.

  Na ruku im, kako tvrde izvori Banjaluka.net-a, idu i višemjesečni problemi u funkcionisanju banjalučkog odbora SDS-a, čiji je predsjednik Ognjen Tadić, da podsjetimo, prvobitno najavio svoj odlazak sa čela ovog odbora, da bi, po pritiskom članstva i rukovodstva partije, naknadno odustao od te namjere.

  – Pored Stevandića i Banjca, u novu partiju bi, po svoj prilici, mogao ući i Dušan Stojičić, bivši predsjednik Narodne skupštine, s kojim su već obavljeni preliminarni razgovori. Da stvar bude zanimljivija, Stojičić je još u SDS-u i šef je njihovog kluba odbornika u teslićkom parlamentu. Popred njega, u Stevandićevoj ekipi je i banjalučki advokat Darko Kremenović, koji je trenutno Stevandićev savjetnik u kabinetu potpredsjednika NS RS, široj javnosti poznatiji po tome što je svojevremeno zastupao lidera SDS-a Mladena Bosića u njegovoj sudskoj parnici protiv predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Takođe, u novoj partiji su već viđeni i bloger i kolumnista jednog banjalučkog portala Milko Grmuša – navode naši izvori.

  Stevandić: Gledam šta ću sa sobom

  S druge strane, sam Stevandić tvrdi da još nije načisto sam sa sobom, poslije izlaska iz SDS-a.  U izjavi za Banjaluka.net, Stevandić tvrdi da je “još na rakršću” i da je sebi dao vrijeme kako bi se odredio o daljoj političkoj karijeri.

  – Moji prijatelji, kojima sam ja jako zahvalan za izborne rezultate, sada se nalaze negdje između izvornog SDS-a i DNS-a, a treći od njih smatraju da je najbolje osnovati novu političku partiju. Sa svima njima sam u sjajnim odnosima, ali još nemam stav o tome, a kada ga budem imao zaista ću ga i reći.  Ne učestvujem na taj način u tome. Ja sam još uvijek na nekom raskršću, nisam ni na poziciji ni na opoziciji, dao sam sebi neko vrijeme da odlučim šta ću- kaže Stevandić.

  I Milenko Jaćimović, samostalni odbornik u banjalučkoj skupštini, odlučio se na “zavjet šutnje”. Upitan da prokomentariše saznanja da je njegov ulazak u Stevandićevu partiju svršena stvar, Jaćimović odgovora za Banjaluka.net da je riječ “samo o razmišljanjima jedne grupe ljudi”.

  – Ne mogu zaista da dam nikakvu izjavu, jer smatram da je sve to preuranjeno i u vidu špekulacija- kaže Jaćimović.

  Na sličnom fonu je i Marinko Dragišić, odbornik u gradskoj skupštini koji je prošle sedmice napustio SDS, nezadovoljan vođenjem kadrovske politike.

  – Još je to daleko, nisam se još oporavio od ovoga. Ima nekih naznaka, ali ja još nisam donio nikakvu odluku o bilo čemu, niti o postojećoj partiji, niti o članstvu u nekoj novoj- kaže Dragišić za Banjaluka.net.

  Da Stevandić namjerava osnovati novu partiju spekuliše se još od proljetos, odnosno otkako je izišao iz SDS-a, nezadovoljan saradnjom SDS-a sa bošnjačkih partijama u Savjetu ministara.

  Međutim, do toga, ipak nije došlo, a sam Stevandić se u međuvremenu približio Demokratskom narodnom savezu, na što je ukazivao i njegov nedavni ulazak u Ekonomsko – politički savjet ove partije.

  Odnedavno, u DNS-u je i njegov najbliži politički saradnik poslanik Darko Banjac, koji je, poslije izlaska iz SDS-a, nedavno izabran za predsjednika Opštinskog odbora DNS-a u Kozarskoj Dubici.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI