Početna  /  Stanivuković prije tendera nabavio skuplji novogodišnji nakit
Izdvajamo Republika Srpska

Stanivuković prije tendera nabavio skuplji novogodišnji nakit

Foto: Capital
Novi novogodišnji ukrasi su krasili uži centar Banjaluke za vrijeme proteklih praznika, iako je odluka o izboru dobavljača nakita donesena tek prošle sedmice. Osim toga ukrasi su plaćeni skuplje nego što je to bilo predviđeno tenderom.

Kao što je CAPITAL ranije pisao administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića je početkom novembra prošle godine raspisala javnu nabavku za kupovinu novogodišnjeg nakita vrijednosti 100.000 KM bez PDV-a.

Jedna ponuđač i skuplja ponuda

Raspoloživih informacija o tom postupku nije bilo do nedavno. Tačnije, Grad Banjaluka je tek 18. januara 2023. godine donio odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Posao vrijedan 128.109 KM sa PDV-om je dobila firma „ABC Solutions“ i izdvojena suma je veća za 11.109 KM u odnosu na sredstva koja su bila planirana tenderom.

U obrazloženju odluke je navedeno da je rok za podnošenje ponuda istekao 25.11.2022. godine i da je u pristigla samo jedna ponuda, i to gore navedene firme.

„Komisija za javnu nabavku je pristupila analizi i ocjeni ponuda 28.11.2022. godine i tom prilikom ustanovila da je pristigla ponuda „ABC Solutions“ prihvatljiva za ugovorni organ“, navedeno je u obrazloženju odluke uz napomenu da je ista Komisija od gradonačelnika Draška Stanivukovića 12. januara ove godine zatražila saglasnost za donošenje odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, čija je ukupna cijena ponude veća od procijenjene vrijednosti javne nabavke.

„Istoga dana Komisija je dobila saglasnost gradonačelnika i uputila prijedlog za donošenje odluke o izboru“, navedeno je u obrazloženju odluke.

Nakit okačen prije okončanja javne nabavke

Iz gore navedenih informacija je vidljivo da je cijeli postupak odabira dobavljača trajao nekoliko mjeseci (početak novembra 2022. godine do 18. januara ove godine) i obuhvatio je period praznika za koje je taj nakit i namijenjen.

Iako postupak nije bio zaključen, interesantno je da je nakit koji je bio predmet ove javne nabavke, tokom proteklih praznika bio postavljen u užem gradskom jezgru.

To je vidljivo na slikama koje je objavio Grad Banjaluka, ali i na slikama koje je napravila ekipa portala CAPITAL.

Naime, u javnoj nabavci je bilo specificirana količina te kako taj nakit treba da izgleda uz detaljne skice, koje kada se uporede sa slikama iz prethodnih sedmica jasno pokazuju da se radi o istom nakitu.

Prema specifikaciji iz tenderske dokumentacije Grad Banjaluka je nabavio i ugradio 90 komada 2D svijetlećih ukrasa od biorazgradivog i reciklabilnog materijala koji je montiran na stubove javne rasvjete.

Foto: A.Čavić
Golubović: Privid transparentnosti

Urednik portala „Pratimo tendere“ Slobodan Golubović kaže da je u ovom slučaju samo napravljen privid transparentnosti te da je u praksi urađeno sve mimo tendera.

Najplastičnije rečeno vjerovatno je bio dogovor: „Hajde ti zakači nakit po gradu, a mi ćemo tebi završiti tender“, kazao je Golubović za CAPITAL, i dodao da sve ukazuje na to da je sve unaprijed dogovoreno, pa je onda kroz sistem formalizovano.

Kaže da je tender sam za sebe proveden po zakonu.

„Raspisan je najtransparentniji mogući postupak i provedeno je sve kako treba. Došla je skuplja ponuda i zatražena je odobrenje da se donese odluka i sve je to po zakonu“, rekao je Golubović i naglasio da je u ovom slučaju sporna realizacija.

Sporna realizacija

„Problem je što je realizacija ugovora počela prije nego što je izabran najpovoljniji ponuđač i sklopljen ugovor. To je dokaz da je nabavka dogovorena unaprijed, jer je nakit već iskorišten, a da ugovor nije bio ni potpisan. To se ne može tako raditi“, kazao je Golubović i dodao da je na taj način izigran, ali i zloupotrebljen sistem javnih nabavki.

Objašnjava da tek po potpisivanju ugovora ponuđač ima obavezu da izvrši sadržaj ugovora.

Dodaje da ugovor sa dobavljačem nije mogao biti potpisan bez odluke, koju je Grad Banjaluka donio tek 18. januara.

Redakcija portala CAPITAL je kontaktirala gradonačelnika Stanivukovića i gradskog menadžera Grada Banjaluka Bojana Kresojevića, kako bi dobili komentar, ali nisu odgovarali na poruke i pozive.

Izvor: Capital

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap