Početna  /  Stanićeva firma u problemima zbog poslovanja sa povezanim licima
Izdvajamo Republika Srpska

Stanićeva firma u problemima zbog poslovanja sa povezanim licima

FOTO: Pixabay/Nezavisne novine
Zbog poslovanja sa povezanim pravnim licima, preduzeće „Piko“ iz Prnjavora, u većinskom vlasništvu šefa Kluba poslanika SDS-a u NSRS Miladina Stanića, izloženo je riziku tržišta, kao i poreskom riziku. Ova firma, ustanovio je revizor, dio poslovanja obavlja preko druge Stanićeve firme „Bisprom“, ali i preko „Mlinpeka“ iz Prnjavora čiji je „Bisprom“ većinski vlasnik.

U revizorskom izvještaju firme za 2020. godinu istaknuto je da je preduzuće „Piko“  bilo jemac za kredit u iznosu od 2,6 miliona maraka povezanim firmama „Bisprom“ i „Mlinpek“ .

„Društvo nije vršilo ni rezervisanja za potencijalne gubitke i obaveze po osnovu eventualnog vraćanja kredita i plaćanja drugih obaveza za povezana pravna lica“, istakao je revizor.

Prema navodima revizora, od Stanićevog „Bisproma“ potražuje i kamate po osnovu zajma i to u vrijednosti od 55.975 KM, kao i 103.964 marke na osnovu ugovora o cesiji, dok im je „Mlinpek“ dužan 11.831 KM takođe po ugovoru o cesiji.

„Piko“ od „Bisproma“ potražuje i 706.500 KM po osnovu ugovora o kratkoročnom zajmu od 2016. godine.

Komentarišući nalaze revizora, Stanić kaže da „Piko“ faktički ne posluje, a objekte su dali pod zakup jednoj italijanskoj firmi.

Italijani su sada odatle izašli, ali nam uskoro dolazi jedna firma iz Roterdama pa će se obnoviti proizvodnja i izmjeniće se situacija“, kazao je Stanić.

Dodao je da je preduzeće „Piko“ prestalo raditi prije nego je kupljeno, te da su bili ostali samo objekti, preduzeće je pogašeno prije nego je prodat državni kapital, a objekte je zakupila pomenuta italijanska firma.

Bisprom najprofitabilniji

Sva tri preduzeća, u kojima je Stanić većinski vlasnik, bave se različitim djelatnostima.

Osnovna djelatnost fabrike kože „Piko“ je štavljenje  i obrada kože, „Bisprom“ se bavi snabdijevanjem veleprodaje i maloprodaje poljoprivrednim proizvodima, repromaterijalom i mehanizacijom za poljoprivrednu proizvodnju, dok je djelatnost preduzeća „Mlinpek“ proizvodnja mlinskih i pekarskih proizvoda, a sporedne djelatnosti su skladištenje žitarica, sušenje žitarica, trgovina na veliko i malo, vaganje teretnih vozila.

Važno je napomenuti da je firma „Piko“ u 2020. godini imala prihod od 608.959 KM, a bili su u minusu više od pola miliona maraka, dok su godinu prije prikazali dobit od 56.491 KM.

U godini pandemije su imali pet zaposlenih radnika, a pretprošle godine četiri radnika.

Drugo preduzeće  u većinskom vlasništvu Stanićevog preduzeća „Bisprom“ firma „Mlinpek“ samo je davne 2010. godine zabilježila dobit, dok je sve godine poslije toga, uključujući i prošlu bila u debelom minusu.

Od svih preduzeća SDS-ovog šefa Kluba poslanika u NSRS, svakako, najbolje posluje „Bisprom“  koji je lani sa prihodima od 20,2 miliona KM napravio dobit od 788.024 KM.

Izvor: Capital

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap