Subota, 18.01.2020
More

  Šta je sve Incko rekao u Savjetu bezbjednosti UN

  Podijeli:

  foto : Siniša Pašalić / RAS Srbija

  Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko je podnoseći 56. izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija o stanju provođenja mira izjavio kako su korijen zastoja u Bosni i Hercegovini tri najveće nacionalne stranke, SNSD, HDZ i SDA.U Savjetu bezbjednosti UN u Njujorku predstavljen je izvještaj o stanju provođenja mira u Bosni i Hercegovini za period od 16. aprila do 15. novembra 2019. godine, u sklopu kojeg je napomenuto da su entitetske vlade usvojile niz reformskih mjera programa Evropske unije, ali i sa žaljenjem istaknuto da nikakav napredak u formiranju vlasti nije postignut.

  – U korijenu zastoja, barem na nivou države i Federacije, je podjela između najvećih nacionalnih stranaka – vladajućih stranaka sa sjedištem u Federaciji, Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), i vladajuće stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Njihove konkurentske vizije za zemlju i njihovo tumačenje Ustava Bosne i Hercegovine je često protiv uslova koji su dio civilnog aspekta Opšteg okvirnog sporazuma za mir, za čiju sam provođenja odgovoran – rekao je Incko.

  Foto: Klix/RAS Srbija

  Naveo je kako se strane ne slažu oko temeljnih aspekata Ustava Bosne i Hercegovine, pri čemu neke stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj osporavaju samu ulogu i ovlaštenja države u njoj, kao i prethodno dogovorene politike i pravne obaveze prema Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

  – U maju je dostavljeno mišljenje Evropske komisije vezano za evropske integracije Bosne i Hercegovine, u kojem je utvrđeno 14 ključnih prioriteta koje vlasti Bosne i Hercegovine moraju ispuniti u sklopu procesa prema Otvaranje pregovora o pristupanju, što je trebalo motivirati političke vođe da prevaziđu svoje razlike i započnu s ključnim reformama. Umjesto toga, u avgustu je sklopljen sporazum o načelima za formiranje vlasti koji su potpisali lider triju gore spomenutih političkih stranaka, a u februaru je istekao bez rezultata, što je dovelo do još većih nemira i prijetnji, posebno od SNSD, da se povuku iz postojećih sporazuma – rekao je Incko.

  Foto:Dejan Božić/RAS Srbija

  Naveo je kako je lider SNSD i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zaprijetio da će povući Republiku Srpsku iz sporazuma o legalnom prenosu nadležnosti sa entiteta na državu koji su dva entiteta potpisali prije uspostavljanja jedinstvenih Oružanih snaga BiH, jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

   

   

  – Gospodin Dodik upozorio je da se svi zakoni i odluke doneseni ‘pod pritiskom visokog predstavnika’, čak i oni odobreni u Parlamentu Bosne i Hercegovine – požalio se Incko.Govoreći o Kancelariji visokog predstavnika kazao je da je na vrhuncu rada 2002. godine OHR imao 700 zaposlenih i budžet od 25 miliona evra, dok sada imaju 92 zaposlenih i budžet od 5,3 miliona evra.

  – Tokom mog mandata budžet je smanjen za 53 odsto, a broj zaposlenih za više od 58 odsto – rekao je Incko i dodao da su uprkos tome zadaci koje imaju uglavnom ostali isti.

  – S obzirom na izazove koji su pred nama, Kancelarija visokog predstavnika mora zadržati efikasnu sposobnost ublažavanja rizika za stabilnost i ohrabriti nepovratan napredak. Smanjenje broja zaposlenih predstavlja veliki rizik za organizaciju, a smanjenje finansijskih sredstava samo pogoršava problem – istakao je Incko.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI