Početna  /  Šta donosi sabor PDP-a: Tihi Crnadak Draškove bregove roni
Izdvajamo Teme i komentari

Šta donosi sabor PDP-a: Tihi Crnadak Draškove bregove roni

Igor Crnadak i Draško Stanivuković

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak je na nedavnoj sjednici Glavnog odbora ove stranke najavio kandidaturu za predsjednika PDP-a. Sabor stranke bi trebao biti održan, kako je ranije najavljeno, nakon lokalnih izbora i već sada se postavlja pitanje kakve promjene mogu da se očekuju unutar PDP-a nakon što Crnadak preuzme ovu stranku.

Na sjednici Glavnog odbora, saznaje MojaHercegovina, donesen je i zaključak u kojem stoji da se aktuelni gradonačelnik Banje Luke i potpredsjednik PDP-a Draško Stanivuković u naredne četiri godine neće kandidovati za predsjednika stranke.

„Na taj način je Stanivukoviću onemogućeno da preuzme stranku već ove godine. Nema nikakve sumnje da bi on na tome insistirao ukoliko pobijedi na lokalnim izborima. Ipak, stav stranke je bio da on ne treba da ističe kandidaturu u naredne četiri godine i to je usvojeno. Zaključci, naravno, mogu da se mijenjaju“, kazao je za MojuHercegovinu član PDP-a koji je dobro upućen u unutarstranačka pitanja.

Među zaključcima koji su usvojeni na Glavnom odboru nalazi se i onaj kojim je definisana politička platforma u slučaju pobjede na lokalnim izborima u Banjoj Luci. Ukoliko Stanivuković obnovi mandat, nikakvo koaliranje sa SNSD-om ne dolazi u obzir.

„S obzirom na to da je više nego precizno navedeno da nema nikakvog dogovora sa SNSD-om, postavlja se pitanje da li Stanivuković može da formira skupštinsku većinu. Podsjećam, Narodni front ne želi da sarađuje s njim, Lista za pravdu i red ne želi da sarađuje s njim, a njemu je na Glavnom odboru stranke zabranjena koalicija sa SNSD-om. S kime bi onda Stanivuković mogao da napravi tu skupštinsku većinu“, pita naš sagovornik.

Novinar Dragan Maksimović kaže za MojuHercegovinu da će Crnadak imati mnogo posla ukoliko bude htio da radi. On dodaje da je više nego jasno da se PDP suočava sa mnogobrojnim unustrastranačkim problemima koje niko ne želi da rješava.

„Sve je svedeno na nemušta stranačka saopštenja i na izbjegavanje odgovora na ključna pitanja. Mi zaista ne znamo kakav je stav PDP-a po pitanju velikog broja navoda o simbiozi Draška Stanivukovića i SNSD-a. Nisu to samo priče koje dolaze sa boka, iz drugih stranaka, nego su to optužbe koje dolaze i iz samog PDP-a“, istakao je Maksimović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović insisstira na tome da listu ove stranke za lokalne izbore u Banjoj Luci nosi aktuelni odbornik PDP-a u Skupštini Grada Banja Luka Dragan Milanović. Ali, tu poziciju želi i poslanik PDP-a u parlamentu Srpske Nebojša Drinić.

„Drinić je kategoričan: ukoliko ne bude bio nosilac liste, neće se naći na listi. Milanović i on nemaju nikakvu komunikaciju. Drinić je shvatio da je poslanički mandat prekrupan zalogaj za njega, pa je poželio da bude predsjednik Skupštine Grada ukoliko Stanivuković pobijedi. Ali, njegova računica je loša, jer je pitanje, kao što sam već rekao, kako će Stanivuković formirati većinu u slučaju pobjede“, istakao je naš sagovornik.

Maksimović kaže kako u PDP-u postoje dvije struje: jedna koja je za Crnatka, druga koja je za Borenovića, odnosno za Stanivukovića.

„Svi stariji članovi su za Crnatka. Njega podržava i Milko Grmuša. Čini mi se kako svi oni vjeruju da će Crnadak uraditi ono što Borenović ne može ili ne smije. Mnogo se priča o tome da će Crnadak počistiti sve one koji se ne slažu sa stavovima stranke i koji vode nezavisne politike. Svakako smo vidjeli u jednom trenutku zategnute odnose na relaciji Crnadak – Stanivuković i nekakvo ‘veliko spremanje’ ne bi nikoga trebalo da iznenadi“, kazao je Maksimović.

Crnadak je nedavno potvrdio kako je spreman da preuzme stranku nakon lokalnih izbora.

„Htio sam da članovima Glavnog odbora lično saopštim šta su mi namjere, jer je bilo mnogo špekulacija o mom budućem djelovanju u PDP-u. Nisam želio da oni koji o tome donose odluku saznaju iz medija. Prema tome, spreman sam da vodim PDP, ali sva priča o tome sada prestaje i nastaviće se tek nakon lokalnih izbora“, rekao je Crnadak.

On je naveo kako je uvjeren u široku podršku i rukovodstva i članstva i da će viziju PDP za sljedeće četiri godine predstaviti tek kad se završe lokalni izbori koji su sada prioritet.

„Ono što mogu već sad reći je da će tri temeljna principa za budućnost biti: jedinstvo PDP, čvrsti stavovi o ustavnopravnoj poziciji Republike Srpske, kao i nastavak borbe protiv režima, njihove korupcije, ekonomskog propadanja i okupiranih institucija, uz predstavljanje konkretnih rješenja, te puno jedinstvo opozicije i postizanje sveobuhvatnog dogovora za opšte izbore najkasnije do ljeta 2025. godine“, istakao je Crnadak.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap