Početna  /  Druženje MH sa čitaocima: Zajedno za ljude sa hercegovačkih margina (FOTO)
Hercegovina

Druženje MH sa čitaocima: Zajedno za ljude sa hercegovačkih margina (FOTO)

GACKO, BILEĆA, TREBINjE – “Moja Hercegovina” je prethodnih dana u Gacku, Bileći i Trebinju organizovala druženja sa svojim čitaocima i završnu prezentaciju informativnog projekta podrške marginalizovanim grupama u Hercegovini.

Druženje sa čitaocima u Bileći (Foto: Moja Hercegovina)
Druženje sa čitaocima u Bileći (Foto: Moja Hercegovina)

Razgovor između članova redakcije i posjetioca imao je za cilj da se čitaoci upoznaju sa načinom na koji funkcioniše naš medij, te da predstavimo projekat “Podsticanje mobilnog reporterstva o ljudskim pravima putem onlajn medija”, koji smo u prethodnom periodu realizovali uz podršku Američke ambasade u BiH.

U protekloj godini naš magazin je u okviru pomenutog projekta objavio sedamdeset novinarskih priča o ljudima sa hercegovačke margine, njihovim problemima i životnim sudbinama. Nastojali smo da kroz lične priče Hercegovaca građanima približimo izazove života i društvene brige, ukažemo na kršenja ljudskih prava, ohrabrimo pojedince da o tome javno progovore, te da podstaknemo institucije na reakciju. Cilj nam je bio i da podignu kvalitet informisanja o marginalizovanim grupama, tamo gdje medijima često nedostaje senzibilnosti.

Dio tekstova nastalih u okviru projekta publikovan je i u prvom štampanom izdanju „Moje Hercegovine“, koji je prezentovan čitaocima i koji ćemo u narednom periodu nastojati da ustupimo većem broju stanovnika Hercegovine.

Na druženjima u Gacku, Bileći i Trebinju čitaocima smo ukazali na probleme koji su nas pratili na putu nastanka svih priča.

Susret sa čitaocima bila je prilika da čujemo i njihova razmišljanja, pohvale i kritike na naš rad. Saglasni su bili da smo “nepopularne” teme obradili na zanimljiv način i uspjeli da svojim tekstovima zadržimo pažnju čitalaca.

Posebno je zadovoljstvo što su se našem pozivu odazvali predstavnici institucija i ustanova iz Trebinja sa kojima smo sarađivali u toku realizacije projekta, te čiji dalji rad može uveliko doprinijeti rješavanju problema i popravljanju kvaliteta života aktera naših priča.

Našem predstavljanju u Trebinju prisustvovali su, među ostalim, predstavnici Gradske uprave, trebinjske Skupštine, Centra za socijalni rad, Ženskog centra, Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko”, te kolege novinari.

U prijatnoj atmosferi pričali smo o situaciju u društvu i novinarstvu, a zaključak se, na kraju, nametnuo sam – šteta što ovakvo druženje nismo organizovali i ranije. Sada smo potpuno sigurni da je ovaj pionirski poduhvat za nas prvi u nizu.

Redakcija internet magazina “Moja Hercegovina”

1 Share
1 Share
Copy link