Početna  /  Srpsku predstavljaju poslušni botovi umjesto karijernih diplomata
Izdvajamo Teme i komentari

Srpsku predstavljaju poslušni botovi umjesto karijernih diplomata

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović pokrenula je nedavno inicijativu za razrješenje Fatiha Kola s funkcije počasnog konzula BiH u Panami nakon što je utvrđeno da se Kol pominje među osumnjičenima u akciji „Crna kravata 2“ koja je provedena u aprilu ove godine. U toj akciji su učestvovali Europol, FBI i DEA, zajedno s pravosudnim organima iz BiH. Međutim, Kol je na funkciju počasnog konzula BiH u Panami postavljen na prijedlog upravo Željke Cvijanović, pa se postavlja pitanja da li Srpska uopšte brine o diplomatama koje imenuje.

Podsjećamo da Kol u trenutku izvođenja ove akcije nije bio na teritoriji BiH, ali se njegovo ime nalazi u prijedlogu za određivanje pritvora ili mjera zabrane članovima ili saradnicima. Poznat je javnosti i kao bivši fudbaler, trener, vlasnik fudbalskog kluba i biznismen, ali i po brojnim investicijama u Panami u sektorima poput nenamjenske industrije, mermera, autoindustrije… U decembru prošle godine je predao akreditive predsjedniku Kancelariji za ambasadorske i konzularne poslove Predsjedništva Paname Diomedesu Carlesu.

Nakon ovih informacija oglasio se i predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji kaže kako su navodi da je „član poznatog narko kartela, turski državljanin Fatih Kol, koji je optužen za pranje novca stečenog preprodajom kokaina, zapravo počasni konzul BiH u Panami, imenovan na prijedlog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, a na lobiranje ministra Staše Košarca, oboje kadrova SNSD, predstavlja još jedan nezamisliv skandal u režiji ove vlasti“.

Staša Košarac i Fatih Kol, Panama, september 2022. godine

Bivši ministar spoljnih poslova BiH i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak za MojuHercegovinu kaže kako je više nego očigledno da srpski kadrovi u Sarajevu uopšte ne vode računa o tome koga imenuju na najodgovornije funkcije.

„Najgore od svega je što Željka Cvijanović odbija da saopšti ko joj je predložio Kola za konzula. Insistiramo i insistiraćemo na tome da nam kaže kako se član narko-kartela našao na stolu kao prijedlog za konzula. Cvijanović će kad-tad morati da kaže ko joj je predložio tog čovjeka i zašto. Ko god da je to uradio, on je neprijatelj Republike Srpske“, kategoričan je Crnadak.

Član Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević kaže kako je DKP mreža mjesto za udomljavanje partijskih kadrova koji nemaju nikakvo iskustvo u diplomatiji. Srpska u inostranstvo, dodaje ona, šalje diplomate bez iskustva i kontakata kojima je jedini cilj da zarade neki dinar i kupe stan ili kuću.

„Ti ljudi dobijaju po par hiljada evra samo za mjesečne kirije. I jasno je da samo gledaju kako da upišu neku nekretninu na svoje ime. Za razliku od Federacije BiH koja ne gleda na političke opcije i koja u svijet šalje stare i iskusne diplomatske vukove poput Zlatka Lakumdžije, SSvena Alkalaja i Damira Arnauta“, istakla je Pandurević.

Bošnjačke diplomate, kaže ona, imaju zavidne karijere u međunarodnim krugovima, a samim tim i brojne kontakte. Kada se stvari tako postave, kaže Pandurević, onda je sasvim jasno zašto Srpska ima takav položaj u svijetu kakav ima.

„Kolu je trebao diplomatski pasoš da može prenositi lovu i mi smo takvom čovjeku dali diplomatski pasoš. Može se Mladen Ivanić dopadati Miloradu Dodiku ili ne, ali Ivanić je Srbin sa najboljim međunarodnim kontaktima. Od njega ne treba tražiti da nas predstavlja u Briselu ili u Vašingtonu, nego ga treba zamoliti da to uradi. Umjesto Ivanića mi šaljemo poslušne botove Željke Cvijanović i Staše Košarca“, kazala je Aleksandra Pandurević.

Novinar Darko Momić podsjeća da je Zlatko Lagumdžija u dva navrata bio ministar spoljnih poslova BiH i da je poslije drugog mandata ostao aktivan u međunarodnim diplomatskim krugovima, stvarajući i razvijajući lične kontakte i prijateljstva.

„Lagumdžija je i bivši lider SDP-a i više od dvije decenije važio je za glavnog ideološkog protivnika SDA. Svi ti lični animoziteti i stranačke podjele nisu smetali bošnjačkim političkim krugovima da ga pošalju na Ist River zato što je procijenjeno da on sa svojim profesionalnim referencama, dakle, kao bivši šef diplomatije sa brojnim međunarodnim kontaktima i kao Fulbrajtov stipendista, može najviše da uradi za „njihovu stvar“. Nisu ni Dodik, ni srpska strana krivi što je Lagumdžija imenovan za ambasadora u sjedištu UN, ali su krivi za to što je nezamislivo da Dodik za ambasadora na nekoj važnoj međunarodnoj adresi imenuje Mladena Ivanića“, kazao je Momić.

Bivši ministar spoljnih poslova i bivši član Predsjedništva BiH sa izuzetno razvijenim međunarodnim kontaktima svoj patriotizam je, tvrdi Momić, dokazao prilikom pokušaja bošnjačkog političkog vrha da pred Međunarodnim sudom pravde pokrene reviziju tužbe BiH protiv Srbije.

Nažalost, dodaje on, ne postoji ni promil šanse da Ivanić bude institucionalno upregnut i iskorišćen za srpsku stvar. Za razliku od srpskih, bošnjački politički prvaci su progutali knedlu i uprkos ličnom animozitetu Lagumdžiju su poslali na najvažniju svjetsku adresu da sa nje svojim nesumnjivim ličnim i profesionalnim integritetom pomogne ostvarenju cilja koji će dogodine napuniti tri decenije, a to je ukidanje Republike Srpske.

„Oni time pokazuju da imaju zajednički cilj oko koga su okupljeni i čijem ostvarenju streme, pri čemu se ne libe da otvoreno lažu na svjetskoj pozornici. Sa druge strane, srpski političari ne pokazuju da im je odbrana i jačanje Republike Srpske zajednički cilj, pri čemu se ne libe da lažu na domaćoj pozornici. Naša kadrovska politika u diplomatiji ravna je ukupnoj kadrovskoj politici koja je nikakva. Diplomate poput Igora Davidovića ili Branka Neškovića sa ozbiljnim diplomatskim iskustvom i ličnim kontaktima šetaju po Banjaluci bez diplomatskog angažmana, a u diplomatiju, prije svega na mjesta konzula, šalju se podobne osobe čije dotadašnje diplomatsko iskustvo je bilo predavanje zahtjeva za vizu ili za dvojno državljanstvo u konzulatu Srbije u Banjaluci“, rekao je Momić.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap