Srpska bi 2018. mogla da prestigne FBiH po broju kilometara auto-puta

Republika Srpska bi 2018. godine mogla da prestigne Federaciju BiH po broju kilometara auto-puta.

Foto: Ilustracija

Republika Srpska u nekoliko godina iza sebe ima 72 nova kilometra auto-puta, dok FBiH u istom periodu ima 18.

Srpska je nedavno dobila dodatnih 11 kilometara upotrebljivog auto-puta na dionici Banjaluka – Doboj, a do sredine sljedeće godine ta će dionica biti završena sa dodatnih 25 kilometara, piše portal “Kliks”.

Uz postojeći dio auto-puta od Doboja do Prnjavora koji je otvoren u septembru prošle godine zaokružiće se ukupnih 72 kilometra moderne saobraćajnice od Banjaluke do Doboja.

Kada se taj broj sabere sa 37 kilometara završenog dijela auto-puta Banjaluka – Gradiška, može se zaključiti da će Republika Srpska u 2018. godini raspolagati sa oko 110 kilometara upotrebljivog auto-puta.

“Autoceste FBiH” upravljaju sa blizu 90 kilometara auto-puta u saobraćaju, a do kraja ove godine u upotrebu neće biti pušten ni milimetar novog puta.

U FBiH novi kilometri auto-puta nisu pušteni u promet još od oktobra 2014. godine.

Za vrijeme trenutne pauze, gradilište u FBiH svodi se na dionicu Svilaj – Odžak /10 kilometara/ koja nema smisla bez mosta na Svilaju koji neće biti otvoren do kraja 2018. godine, te dijela zeničke zaobilaznice od osam kilometara koji će u optimističnom scenariju biti pušten u saobraćaj pred kraj naredne godine.

Ukoliko auto-put do Svilaja, uključujući i most, i Zenička zaobilaznica budu završeni do kraja 2018. godine, FBiH i Republika Srpska imaće približno jednaku dužinu upotrebljivog autoputa, mada će Srpska prevagnuti sa kilometar ili dva.

Autor