Početna  /  Dejan Bojanić – Srbin među 30 najuticajnijih Evropljana mlađih od 30 godina
Srbija Vijesti

Dejan Bojanić – Srbin među 30 najuticajnijih Evropljana mlađih od 30 godina

Dejan Bojanić, koji od od 2012. sarađuje sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom, za politiku se zainteresovao još u osnovnoj školi koju je završio u Beloj Crkvi

Dejan-Bojanic
Dejan Bojanić

Da je Dejan Bojanić na mestu predsednika ili premijera Srbije, svoju političku moć uložio bi na popravljanje sistema obrazovanja. Teško mu je kad vidi loše uslove u školama, što učitelji imaju male plate, što je visoko obrazovanje postalo privilegija bogatih koji mogu da plate školarine, a najteže što je, kako kaže, srozan ugled školstva. Ovog dvadesetpetogodišnjaka, apsolventa na beogradskom Ekonomskom fakultetu, američki magazin „Forbs” uvrstio je na listu 30 najuticajnijih Evropljana mlađih od 30 godina za oblast politike. Takav izbor za Evropu ovaj ugledni časopis napravio je prvi put, a na osnovu mišljenja urednika i istaknutih profesora. Kako se navodi, Bojanić od 2012. godine sarađuje sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Kimunom kao jedan od 15 mladih učesnika inicijative „Globalna obrazovna kampanja”. Član je, takođe, i upravnog odbora Evropskog omladinskog foruma, organizacije koja zastupa interese mladih u međunarodnim institucijama, piše Politika.

Vest o ovom izboru zatekla ga je u Stokholmu gde od 2014. godine radi kao koordinator međunarodnih odnosa za nordijski region u organizaciji „Spasimo decu” (Save the Children). [mhc_antrfile naslov=”I Đoković na listi”] Osim Dejana Bojanića, na listi najuticajnijih Evropljana mlađih od 30 godina našao se i najbolji svetski teniser Novak Đoković. Među mladim evropskim sportistima u ovom izboru su, između ostalih, i ruska teniserka Marija Šarapova, britanski teniser Endi Mari, šampion Formule 1 Nemac Sebastijan Fetel i drugi.
Među muzičarima na listi dominiraju Britanci: Adel, Ed Širan, Sem Smit, Florens Velč, a tu su i di-džejevi Avići iz Švedske i Afrodžek iz Holandije, kao i irski muzičar Hozijer.
Kad je reč o glumcima, najpoznatija imena na listi najuticajnijih mladih Evropljana su Ema Votson i Emilija Klark iz Velike Britanije.
[/mhc_antrfile]

Za naš list kaže da se već od osnovne škole, koju je kao i gimnaziju završio u rodnoj Beloj Crkvi, zainteresovao za društvena dešavanja i za politiku iako se niko u njegovoj porodici time ne bavi.

– Odrastao sam misleći da su stvari dobre samo onoliko koliko ih sam napravim dobrim. U osnovnoj školi sam video napredak u tome da organizujem dečiji radio i fotografsku sekciju, u srednjoj u usvajanju zakona o mladima i u boljem zakonu o obrazovanju, a sada u stvaranju kvalitetnih uslova za decu i mlade kroz na primer uspešnu realizaciju ciljeva održivog razvoja UN-a – navodi Bojanić.

Iako mlad, do sada već ima dosta bogato iskustvo u radu različitih školskih i omladinskih organizacija, kao što su unije srednjoškolaca Srbije i Evrope, a sada Evropskog foruma mladih. Najponosniji je na saradnju sa prvim čovekom UN u kampanji čiji je cilj pravo na kvalitetno obrazovanje.

Na pitanje kog političara ceni i na kojeg bi mogao da se ugleda, ističe švedskog diplomatu Jana Elijasona, zamenika generalnog sekretara UN.

– Uglavnom srećem diplomate, direktore agencija i programa UN-a, predstavnike nevladinih organizacija. Oni se politikom bave kao zagovornici poštovanja ljudskih prava. Prema meni se kao dvadesetpetogodišnjaku često odnose zaštitnički i snishodljivo, ali cenim tek one koji se ne postavljaju kao nadmoćniji. Na kraju krajeva, kao građani mi smo poslodavci političarima i obezbeđujemo njihove plate – dodaje naš sagovornik čiji je cilj da ubuduće nastavi da se bavi društvenim promenama i razvojem u okviru neke institucije, međunarodne agencije ili uticajne organizacije.

0 Shares
0 Shares
Copy link