Početna  /  Srbija otvorila poglavlja u pregovorima sa EU
Srbija Svijet Vijesti

Srbija otvorila poglavlja u pregovorima sa EU

Srbija je večeras otvorila prva poglavlja u pregovorima sa EU čime je suštinski otpočeo proces usklađivanja sa standardima i normama evropske zajednice.

Foto: @SerbianPM
Foto: @SerbianPM

Komesar Johanes Han ukazao je da će to biti signal stabilnog poslovnog ambijenta za strane investitore.

Put će biti dug i težek, ali Evropa je sa vama, rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn, na konferenciji za novinare posle Međuvladine konferencije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je ovo značajna vest ne samo za građane Srbije, koji treba da budu posebni na sebe i svoju zemlju, već i za ceo region.

Premijer Vučić je posebnu zahvalnost iskazao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja je, kako je primetio, ispunila svoju reč onog časa kada je Srbija ispunila svoje obaveze.

Pre njihovih obraćanja održana je Druga međuvladina konferencija, na kojoj je Srbija otvorila prva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, počela je večeras oko 19 sati u zgradi Evropskog saveta u Briselu.

Međuvladinu konferenciju Srbija-EU otvaraju ministar spoljnih poslova Luksemburga, zemlje koja trenutno predsedava Unijom, Žan Aselborn, i premijer Aleksandar Vučić.

Konferenciji, na kojoj će biti otvoreno Poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i Poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, prisustvuju i evropski komesar Johanes Han, kao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar finansija Dušan Vujović i šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević.

Vučić je novinarima u Briselu pred početak konferencije rekao da Srbija od danas razume da će biti deo Evropske unije, a na nama je da svojim radom, marljivošću i energijom odredimo vreme ulaska u EU.

Premijer je, uz čestitku građanima, takođe istakao da je danas istinski veliki i važan dan za našu zemlju, “ne zato što je to potrebno nekome da kaže iz političkih ili, ne daj bože, partijskih razloga, nego zato što stvarno tako jeste”.

Važan je, objasnio je, pre svega zbog tipa društva kojem želimo da pripadamo, zbog ekonomskog napretka Srbije i zbog toga što je investitorima važno da je zemlja u koju dolaze stabilna i u da usklađuje svoje standarde i norme sa evropskim.

Na međuvladinoj konferenciji, nakon uvodnih obraćanja, zvaničnici EU će predstaviti svoje pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 35, zatim će i Srbija izneti svoj stav, a potom će uslediti završne reči.

Očekuje se i da EU posle konferencije objavi svoje pregovaračke pozicije za poglavlja 32 i 35.

Prema ocenama evropskih zvaničnika, međuvladina konferencija ne predstavlja samo tehničko otvaranje prvih poglavlja, već je reč o novoj fazi u procesu evropskih integracija Srbije, čije reforme, napredak u dijalogu sa Prištinom i doprinos boljim regionalnim odnosima su bili presudni za korak koji će danas biti načinjen.

Premijer Vučić ranije je rekao da Srbija želi da završi sav svoj posao u evropskim integracijama do 2019. godine, a da je onda na EU da donese odluku da prihvati Srbiju kao punopravnog člana.

Sledeća poglavlja koja bi Srbija mogla da otvori već u prvoj polovini sledeće godine su poglavlja 23 i 24, koja se tiču fundamentalnih prava.

Prva međuvladina konferencija EU i Srbije, kao zvanični početak pregovaračkog procesa, održana je pre skoro dve godine, 21. januara 2014, u zgradi Evropskog saveta u Briselu.

Tada je predstavljen plan rada, koji su odobrili najviši zvaničnici EU, a po kome će se pregovarati sa Srbijom, kao i pregovaračka platforma Srbije.

U međuvremenu je Srbija napravila značajan napredak, obavljen je skrining, a otvaranjem prvih poglavlja, 32 i 35, u proces pridruživanja uvodi se nova dinamika i započinje konkretno usklađvanje i zakonodavstva, ali i celokupnog srpskog društva sa normama i tekovinama EU.

Posle međuvladine konferencije biće održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti premijer Vučić, Aselborn i Han.

0 Shares
0 Shares
Copy link