Početna  /  Srbija: Novi uslovi za odlazak žena u penziju
Srbija Vijesti

Srbija: Novi uslovi za odlazak žena u penziju

Starosna granica za odlazak u penziju za žene u Srbiji podiže se od danas za šest mjeseci, predviđeno je novim odredbama o uslovima za odlazak u starosnu penziju. To znači da će u 2017. godini žene odlaziti u penziju sa navršenom 61 godinom i šest mjeseci i najmanje 15 godina staža osiguranja.

penzija

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) saopštio je ranije da će se uslovi za penzionisanje žena koji se odnose na godine života postepeno pomjerati do 2032. godine, kada će žene u punu starosnu penziju odlaziti sa navršenih 65 godina života, dok za muškarce važe isti uslovi, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Muškarci i žene mogu da ostvare pravo na starosnu penziju sa navršenih 45 godina staža, bez obzira na godine starosti.

Muškarcima će od danas za prevremeni odlazak u penziju biti potrebni 40 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četiri mjeseca života, a ženama 37 godina i šest mjeseci staža i najmanje 55 godina i osam mjeseci života.

Penzija se u slučaju prevremenog odlaska trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mjesec prije navršenih godina života predviđenih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini.

PIO navodi da ukupno umanjenje penzije u slučaju prevremenog odlaska može iznositi 20,4 odsto.

0 Shares
0 Shares
Copy link