Početna  /  “Srbija je uvijek pomagala Srpsku, imamo odličnu saradnju”
Izdvajamo Republika Srpska Srbija

“Srbija je uvijek pomagala Srpsku, imamo odličnu saradnju”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom razgovarao, prije svega, o ekonomskoj saradnji, ali i da ga je upoznao sa činjenicama u vezi sa razgovorima po pitanju Kosova i Metohije.

Aleksandar Vučić je poručio i da će Srbija imati snage da pomogne Republici Srpskoj bude li imala bilo kakvih problema sa likvidnošću.

Kako je rekao, Republika Srpska nije tražila to od nas, ali da je to rekao znajući šta može doći na jesen u vezi epidemije korona virusom.

“Danas imate veći broj zaraženih, ali slabije simptome, ali kako će izgledti situacija u oktobru i novembru je drugo i mnogo teže pitanje”, ukazao je Vučić.

“Zadovoljan sam što smo imali sveobuhvatne konsulatcije i važne razgovore. Imamo odličnu saradnju u kontinuitetu i razgovarali smo o svim našim odnosima, bilateralnoj, pre svega, ekonomskoj saradnji”, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka.

Vučić je dodao da je sekcija puta Kuzmin – Sremska Rača dobijene prve građevinske dozvole, te da radovi sada ubrzano kreću.

Bilo je reči i o završetku izgradnje puta Čačak – Požega, poslije čega se taj put “nastavlja” u tri smjera, ka Boljarima, Užicu i ka RS i BiH, čime će se Hercegovina i RS drastično približiti Srbiji.

“Naši odnosi su na visokom i veoma odgovornom i ozbiljnom nivou postavljeni. Uvek podržvamao jedni druge, uvek otvoreno razgovaramo o svim pitanjama, ali se podrška podrazumeva i čuvamo leđa jedni drugima”, rekao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija uvek pomagala RS, čega se, kaže, ne stidi, jer, kako je rekao, iako je možda moglo i više, svakako je najviše u savremenoj istoriji Srbije i RS.

“Nadam se da ćemo sa ekonomskim jačanjem moći još više da pomognemo svom narodu”, rekao je Vučić.

Čestitao je predsednici i vladi RS, kao i Dodiku, što uspjevaju da održe makroekonomsku stabilnost, u posebnim uslovima, imajući u vidu da nemaju toliko stranih direktnih investicija kao i Srbija.

“Ne znam, kako uspevaju, ali je to veoma važno za nas. Bude li bilo kakvih probelma sa likvidnošću verujem da će Srbija imati snage da pomogne RS”, poručio je on.

Kazao je da RS nije tražila to od nas, ali da je to rekao znajući šta može doći na jesen u vezi epidemije korona virusom.

“BiH je Srbiji jedan od najznačajnijih partnera”

Istakao je da je Srbiji BiH je jedan od najznačajnijih partnera, da trgovinska ramena iznosi gotovo dve miliajrde, te da postoji želja da se saradnja dalje unapredi i uspostavi potpuna komunikaciona mreža.

Vučić je istakao da su ga gosti obavestili o situaciji U RS i BiH i da je dogovoreno da se po okončanju izbora i ciklusa svih razgovora koje će imati po pitanju budućnosti KiM, nastave konsultacije.

“Veoma sam zadovoljan saradnjom koju imamo sa RS, pragmatičnom saradnjom sa BiH, i vjerujem da možemo da napravimo da ona bude na još višem i boljem nivou”, zaključio je Vučić.

Sastanku u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike prisustvovali su i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Prema navodima medija, Dodik, Cvijanovićeva i Višković danas će se u Ambasadi Rusije u Beogradu sastati i sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, koji dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji.

9 Shares
Copy link
Powered by Social Snap