Početna  /  Srbija i Kosovo u Washingtonu potpisali ekonomski sporazum
Izdvajamo Srbija

Srbija i Kosovo u Washingtonu potpisali ekonomski sporazum

Član vladajuće koalicije Kosova Ramush Haradinaj tražio je da se sporazum ne potpisuje, prenosi AlJazeera.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da i dalje postoje ogromne razlike između Srbije i Kosova, ali da je sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa, koji je danas potpisan u Ovalnoj sobi Bijele kuće, ogroman korak naprijed.

Vučić je tokom sastanaka u Ovalnoj sobi pozvao američkog predsjednika Donalda Trumpa da posjeti Srbiju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Reuters navodi i da je i premijer Kosova Avdullah Hoti tokom ceremonije rekao da je sporazum sa Srbijom veliki korak naprijed, koji bi, u njegovom viđenju, trebalo voditi ka međusobnom priznanju dvije zemlje.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je danas u Bijeloj kući da su se “Srbija i Kosovo saglasili da normalizuju ekonomske odnose” i pozdravio, kako je naveo “ogoman pomak”, postignut više od decenije.

Trump je, govoreći u Ovalnoj sobi pred sastanak sa najvišim zvaničnicima dvije zemlje, rekao da se Srbija saglasila da premjesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, a da su se “Kosovo i Izrael dogovorili da normalizuju odnose i uspostave diplomatske veze”, javio je Tanjug.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci na svom nalogu na Twitteru pozdravio je potpisivanje ekonomskog sporazuma sa Srbijom.

Zahvalio se Bijeloj kući, američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovom specijalnom savjetniku Richardu Grennellu za liderstvo u tom procesu.

“Kosovo će sada nastaviti da radi na ekonomskom razvoju, radnim mjestima i daljnjoj domaćoj i međunarodnoj konsolidaciji”, napisao je Thaci na svom nalogu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti danas su u Bijeloj kući u Washingtonu, uz prisustvo američkog predsjednik Donalda Trumpa, potpisali ekonomski sporazum između dvije zemlje, nakon dvodnevnih pregovora u kojima su učestvovali i savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien i specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Richard Grenell.

Kako je rekao Trumpov asistent, prenosi Tanjug, “Srbija i Kosovo su postigli dogovor o ekonomskoj normalizaciji”.

U Ovalnoj sobi, koja je kancelarija američkog predsjednika, postavljena su dodatna dva stola za kojim su sjedili, svako na svojoj strani, Vučić i Hoti, a u sredini šef američke države.

Nakon potpisivanja dokumenta Vučić i Hoti su “svoj” primerak prosleđivali Trampu, koji je na sporazum stavljao svoj potpis.Potpisivanje je trebalo početi u 17 sati po srednjoevropskom vremenu, no, ceremonija je kasnila.

Tanjug je javio da je kosovska delegacija stigla u Bijelu kuću nakon izvjesnog kašnjenja.

„Očekujemo samo dobre ponude od Bijele kuće“, rekao je Hoti, prenosi Klan Kosova.

Prema tvrdnjama Tanjuga, koji se poziva na albanske medije, Trumpov susret sa Vučićem i Hotijem kasni zbog upozorenja Ramusha Haradinaja Hotiju da ne potpisuje sporazum, pošto ga njegova partija, članica vladajuće koalicije na Kosovu, neće podržati.

Portal Lajmi.net navodi da će Kosovo i Srbija potpisati sporazum sa SAD-om, a ne između sebe.

Hoti je najavio obraćanje u 19 sati, gdje bi trebao objasniti sporazum, prenosi AlJazeera.

Oznake
2 Shares
2 Shares
Copy link