Početna  /  Srbija dostavila sudu traženu dokumentaciju o Haradinaju
Srbija Vijesti

Srbija dostavila sudu traženu dokumentaciju o Haradinaju

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da je Srbija prije tri dana dostavila sudu u Kolmaru svu traženu dokumentaciju koja se odnosi na ratne zločine za koje se nekadašnji vođa OVK Ramuš Haradinaj tereti u Srbiji i da vjeruje da neće biti razloga da bude odbijen zahtjev Srbije za njegovo izručenje.

(FOTO: REUTERS/Hazir Reka)
(FOTO: REUTERS/Hazir Reka)

,,Ministarstvo pravde je postupilo i ispunilo sve zahtjeve koje je dostavio sud u Kolmaru i prije tri dana dostavili smo traženu dokumentaciju, čime smo odgovorili na sva postavljena pitanja. Vjerujem da je tražena dokumentacija već stigla pred francuske organe, tako da neće biti razloga da odbiju naš zahtjev za izručenje s obzirom da smo postupili u skladu sa svim zahtjevima”, rekla je Kuburovićeva za N1.

Sud u Kolmaru je zatražio da mu odgovori na dodatne zahtjeve budu dostavljeni najkasnije do kraja marta, jer je nastavak rasprave o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja zakazan za 6. april.

Nela Kuburović je rekla da je ono što je bilo sporno dužina kazne koja može da se izrekne, s obzirom da je ranije krivično zakonodavstvo za krivična djelo protiv čovječnosti predviđalo kaznu zatvora do 20 godina, dok je kasnije ta kazna izmijenjena i postoji mogućnost izricanja kazne od 30 do 40 godina zatvora.

,,Postavlja se pitanje koji je krivični zakon važio u vrijeme izvršenja djela koja se stavljaju Ramušu Haradinaju na teret, odnosno da li postoji blaži zakon koji se treba primijeniti tako da smo dostavili izvode svih odredbi koje su važile od 1999. do danas, kako Krivičnog zakonika, tako i Zakona o krivičnom postupku a nadležni organi će da odluče šta će u konkretnom slučaju da primjene”, navela je ministarka pravde.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu potjernice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. O njegovom izručenju treba da odluči sud u francuskom gradu Kolmaru.

0 Shares
0 Shares
Copy link