Početna  /  Sramotni iznos minimalca u BiH – Ovdje se radi 5 sati, a “vani” sat za istu cifru?!
Izdvajamo Teme i komentari

Sramotni iznos minimalca u BiH – Ovdje se radi 5 sati, a “vani” sat za istu cifru?!

Ako minimalnu satnicu u BiH uporedimo s onom u zemljama Zapada, ona u najmanju ruku izgleda bijedno.

Evropska statistička kancelarija objavila je podatke o satnici u četvrtom tromjesečju 2022. godine u evrozoni i zemljama Evropske unije.

Prema najnovijim podacima, satnica u evrozoni porasla je 5,7 odsto na godišnjem nivou. Takođe, u zemljama EU cijena rada po satu porasla je za 5,8 odsto u posljednjem tromjesečju prošle godine u odnosu na isti period 2021. godine.

Satnica u EU u trećem tromjesečju porasla je za 4,1 odsto, a u evrozoni 3,7 odsto. U zemljama EU satnica je u posljednjem tromjesečju prošle godine najviše porasla u Bugarskoj, za čak 16,1 odsto, potom slijede Litva s porastom od 15,5 odsto i Mađarska s 12,4 odsto. Satnica u Njemačkoj porasla je za 6,3 odsto, u Francuskoj 5,2 odsto, u Italiji 5,5 odsto i u Španiji 3,6 odsto.

Iznosi minimalca

Minimalna plata ove je godine rasla i u Federaciji BiH te od 1. januara iznosi 596 KM, što predstavlja povećanje najniže plate za 9,85 odsto u odnosu na najnižu platu utvrđenu za 2022. U BiH, za razliku od većine evropskih zemalja, nije zakonski propisana minimalna satnica. Istina, postoji nekoliko granskih kolektivnih ugovora koji propisuju minimalnu satnicu za pojedine grane poput metalskog sektora u kojem minimalna satnica sada iznosi 4,40 KM.

– U Federaciji BiH definisan je iznos minimalne neto satnice od 4,40 KM, što iznosi 774,40 KM na mjesečnoj razini, a u konačnici predstavlja 68,10 odsto prosječne plate u FBiH ili 25 odsto povećanje u odnosu na raniju najnižu neto satnicu. Kao što je poznato, prethodna minimalna satnica iznosila je 3,50 KM, što je 616 KM na mjesečnom nivou – istakli su iz Sindikata metalaca BiH nakon potpisivanja kolektivnog ugovora.

Međutim, uzmemo li u obzir činjenicu da je minimalna plata 569 KM i da mjesec u prosjeku ima 176 radnih sati, satnica radnika na minimalcu u FBiH iznosi oko 3,40 KM neto ili preračunato u evre 1,75. U bruto iznosu minimalna stanica u FBiH je oko 5 KM ili 2,50 evra. Ako ovu satnicu u bruto iznosu usporedimo s onom u zemljama zapadne Evrope, koja je i propisana u bruto iznosu, ona u najmanju ruku izgleda bijedno.

Prema podacima iz prošle godine, 13,04 evra minimum je koji osoba može zaraditi po satu u Luksemburgu, na osnovu čega Veliko Vojvodstvo ima najvišu minimalnu platu u Evropskoj uniji. To je 2.256,95 evra mjesečno za posao s punim radnim vremenom. Holandija je druga u EU s bruto mjesečnom platom od 1.701 evro, ali s nekoliko odredbi. Puna minimalna zarada vrijedi samo za starije od 21 godine i ne postoji fiksna satnica, već minimalna mjesečna primanja. To znači da osobe koje rade 35 sati sedmično primaju istu minimalnu platu kao i one koje rade 40 sati.

Francuska je na trećem mjestu s bruto satnicom od 10,57 evra, što iznosi 1.603 evra mjesečno. Belgija ima minimalnu satnicu od 9,87 evra, a Njemačka je imala satnicu od 10,45 evra, međutim, ona je u ovoj godini porasla na 12 evra. Minimalna satnica u Švajcarskoj trenutačno iznosi oko 21 evro po satu. Za pojedine poslove postoje kolektivni ugovori i veće minimalne satnice, piše Večernji list.

Nepovoljniji položaj

Istina, od ovih iznosa treba odbiti poreze, ali su satnice u BiH višestruko manje. Radnik na minimalcu u BiH treba raditi četiri ili pet sati za iznos koji njegov kolega u nekoj od spomenutih zemalja zaradi za sat vremena.

Zato ne čudi masovno iseljavanje radne snage iz BiH u zemlje Zapada, posebno imajući u vidu da su cijene hrane, odjeće, goriva gotovo iste. Osjetna razlika uglavnom je na stanarinama.

Izvor: Srpskainfo

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap