Početna  /  Spremaju tužbu protiv Ivanića?
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Spremaju tužbu protiv Ivanića?

Tužilaštvo BiH, na osnovu krivične prijave koju su podnijeli SDP BiH, DF i Građanski savez, zbog učešća vojnika na obilježavanju Dana RS – 9. januara, formiralo je predmet u slučaju Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, ministarke odbrane BiH Marine Pendeš i njenih zamjenika i načelnika Glavnog štaba OS BiH, potvrdio je za “Novosti” Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

 

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

– Predmet o navedenom događaju je formiran. O imenima, detaljima i pojedinostima ne možemo govoriti – kaže Grubešić.

U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, “Novostima” je rečeno, da on neće komentarisati formiranje predmeta i da je, nažalost, već postala praksa da se zvaničnici iz Republike Srpske saslušavaju u Tužilaštvu BiH, što definitivno ne doprinosi boljim odnosima u BiH.

Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH, kaže za “Novosti” da još nije dobio obavještenje i poziv iz Tužilaštva BiH u sklopu ovog predmeta.

– Ovo je politička tužba! Sve je kod angažovanja vojnika Oružanih snaga BiH na proslavi u Banjaluci odrađeno po zakonu. Izveštaj koji je uradilo Ministarstvo odbrane BiH pokazao je da ni jedan zakon ni procedura nije prekršena – ističe Jerinić.

On je najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv onih koji su podijneli prijavu protiv njega i njegovih kolega.

– Očekujem da Tužilaštvo BiH i Sud BiH odbace predmet jer nema kršenja zakona. Ako su pravosudne institucije to će i uraditi, a ako su političke onda je za očekivati svašta – kaže Jerinić.

Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednosti Parlamenta BiH, kaže za “Novosti” da je angažovanje vojnika OS BiH u Banjaluci bilo po zakonu i tu nema nikakve rasprave.

– Ne postoji nijedan argument da je neko prekršio zakon. Očigledno se nastavlja praksa da su Sud i Tužilaštvo BiH rezervisani samo za političare iz Republike Srpske, pa sad nakon saslušanja za referendum sledi i saslušanje Mladena Ivanića i Borisa Jerinića. Na ovom pitanju kao i na drugima bitnim za Republiku Srpsku je samo potrebno jedinstvo srpskih predstavnika u Sarajevu i onda nam ni naručene istrage ništa ne mogu – poručila je Majkićeva.

Borislav Bojić, poslanik SDS u Parlamentu BiH, kaže za “Novosti” da i ako Tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministra odbrane BiH Marine Pendeš i njenih zamenika zbog učešća vojnika na obilježavanju Dana RS u Banjaluci, ta tužba će doživjeti fijasko.

– Tužilaštvo bi trebalo da mnogo efikasnije vodi neke predmete koji se odnose na ozbiljan kriminal i korupciju u BiH, a za formiranje predmeta protiv Ivanića, Pendeševe i njenih zamjenika, smatram da nema osnova. Ta tužba, ako bude i pokrenuta, sigurno će biti odbačena, jer ne može biti dokazana – kaže Bojić.

Raličiti aršini

Bojić je upitao dušebrižnike iz Federacije BiH, koji se kunu u BiH, zašto je bez ijedne primedbe tzv. Hrvatska zajednica Herceg Bosna u Grudama 18. novembra prošle godine obilježila dan svog osnivanja.

– To u BiH očigledno ne predstavlja problem ni za koga, ali to znači da u ovoj zemlji postoje različite vrste aršina u pogledu različitih istorijskih činjenica – poručio je Bojić.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap