Početna  /  Sportska dvorana u Mostaru i 30 godina od početka gradnje ima samo temelje
Hercegovina

Sportska dvorana u Mostaru i 30 godina od početka gradnje ima samo temelje

Mostar je jedina veća sredina u BiH koja nama adekvatnu sportsku dvoranu, a njena gradnja je najmanje tri decenije rak rana gradskih kapitalnih investicija. Grad nema novca, bez Gradskog savjeta se ne može zaduživati, a sportska dvorana ostaje samo betonski temelj i jedan pasus u obećanjima političara.

FOTO: Klix

Prije 33 godine bageri su počeli kopati prve kubike zemlje u mostarskom naselju Centar II, a rat je dočekao betonski kostur koji je podsjećao na Skenderiju ili Mejdan, odnosno klasične sportske dvorane koje su građene u vrijeme bivše države.

Sredinom 2000-ih projekt je moderniziran, izgrađena betonska konstrukcija je porušena i sve je krenulo ispočetka. Gradnja je stala kada su izvođači radova prestali dobijati novac, a do sada je utrošeno blizu 8,5 miliona KM.

Posljednjih godinu dana gradnja dvorane veže se uz gradnju još jednog važnog gradskog objekta, zgrade Nama u Titovoj ulici, gdje je planiran veliki javni parking. Grad nema novca, a bez odluke Gradskog savjeta nema ni mogućnost uzimanja kredita većih od pedeset hiljada KM. Gradskog vijeća nema jer nema ni lokalnih izbora.

Zamršeni gordijev čvor mostarska vlast namjerava riješiti zaobilaznim putem. Grad će se zaduživati tako što će kantonalna vlada biti žirant.

Kanton uzima kredit, a grad ga vraća

Govoreći o aktivnostima vezanim za izgradnju sportske dvorane u Mostaru te javne garaže u sklopu zgrade stare opštine, zgrade poznate i pod nazivom Nama, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić nedavno je kazao kako će trebati dvije godine da se ta odluka realizira.

Podsjetio je tada Bešlić kako je Vlada HNK usvojila odluku kojom su stvoreni preduslovi za nastavak izgradnje ova dva objekta te da je sada na Skupštini da potvrdi kreditno zaduženje uz klauzulu da će kredit vraćati Grad Mostar koji nije mogao preuzeti kreditni aranžman s obzirom na to da ne postoji Gradskog savjeta.

“Nakon skupštine slijedi procedura u federalnom i državnom parlamentu da bi se zatim dokument proslijedio Razvojnoj banci Savjeta Evrope, a onda ponovno istom procedurom vratio natrag”, objasnio je gradonačelnik novinarima.

Mostar je jedan od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini koji nema ozbiljnu sportsku dvoranu, dvoranu koja bi zadovoljila potrebe sportista i građana. Svjestan je toga i Edin Zagorčić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar.

Dvorana s imenom “Štreka”

“Temelji dvorane izgrađeni u prošlom vijeku ni danas nisu dobili krov, što svakako predstavlja još jedan od hendikepa mostarske svakodnevnice. Inicijativa za nastavak gradnje sportske dvorane koja je pokrenuta sredinom prošle godine otvorila je mnoga pitanja, od načina finansiranja gradnje, korištenja, ekonomske opravdanosti, rukovođenja, imena… Sve ove stvari su u nadležnosti Gradskog savjeta i nije ih moguće prenositi na druga tijela ili nivoe vlasti. U studiji koja je ponuđena javnosti, predviđeno je da kreditnu liniju u iznosu od 20 miliona KM, od ukupnih 60 miliona KM, realizuje HNK, a da se Grad obaveže na uplatu mjesečne rate kantonu. Mislim da je zakonitost toga veoma upitna”, smatra Zagorčić.

Zagorčić još navodi kako je prijedlog naziva dvorane “Štreka” ili pruga, što asocira na prugu koja je nekada prolazila tim dijelom grada.

“Takav naziv bi mogao biti prihvatljiv za većinu građana jer ne nosi u sebi nikakav nacionalni predznak. Dvorana, i kada se izgradi, mora biti jednako dostupna svim klubovima, udruženjima i građanima. Ostale stvari predviđene studijom govore o pratećim i drugim sadržajima koji bi omogućili pozitivno poslovanje (podzemne garaže, poslovni prostori s raznim sadržajima i drugo). Nije sporno da Mostar hitno treba gradsku dvoranu, imajući u vidu da i pored veoma teških uslova imamo dosta uspješnih sportskih kolektiva i pojedinaca u dvoranskim sportovima”, kaže Edin Zagorčić.

Nova dvorana bi sasvim sigurno omogućila kvalitetniji razvoj sporta u Mostaru i dala priliku za još bolje rezultate. S druge strane, smatra Zagorčić, praveći presedan u kojem se odluke iz nadležnosti Gradskog savjeta Grada Mostara prebacuju na kanton, dolazimo u situaciju, a poučeni iskustvom u vezi s budžetom, da presedan postane pravilo.

“U tom smislu vrlo skoro bismo mogli očekivati tematske sjednice Skupštine HNK koje bi imale zadatak da donose odluke iz nadležnosti Gradskog savjeta Grada Mostara. To bi dovelo do toga da postojeće stanje u kojem se ne održavaju izbori u Mostaru bude zabetonirano. U takvoj situaciji SDA i HDZ imaju još veći komoditet apsolutne vlasti u Mostaru bez ikakve kontrole, legitimeta i povjerenja građana. Zbog toga tražimo da se ništa ne prebacuje na Skupštinu HNK, nego da se izbori u Mostaru što prije održe kako bi grad konačno profunkcionisao i kako bi imao tijela koja su i nadležna da donose ovakve odluke”, nastavlja predsjednik mostarskog SDP-a.

Nedopustivo je da se jedna po jedna ovlast Gradskog savjeta Grada Mostara prebacuje na više nivoe vlasti, a sve s ciljem da se izbori u Mostaru ne održe što je moguće duže kako bi SDA i HDZ imali potpunu i od građana i javnosti nekontrolisanu vlast u Gradu Mostaru.

“Dvorana nam je neophodna, ali Gradsko vijeće Grada Mostara nam je još neophodnije. Ako ovaj presedan na Skupštini HNK dobije zeleno svjetlo onda nam ne preostaje ništa drugo nego očekivati da će sutra Skupština HNK donositi odluke o gradskoj rasvjeti u pojedinim ulicama ili o odvozu smeća u Gradu Mostaru. Sve ovo se radi s ciljem da se izbori ne održe, a da se odluke prebace na ona tijela gdje HDZ i SDA trenutno imaju većinu”, kaže na kraju Edin Zagorčić, predsjednik Gradskog obora SDP Mostar.

0 Shares
0 Shares
Copy link