Početna  /  Špirić smijenjen iz Komisije za nadzor nad OBA-om
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Špirić smijenjen iz Komisije za nadzor nad OBA-om

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izglasali su smjenu Nikole Špirića sa mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA). 24 zastupnika su glasala ZA, dok je 14 glasalo PROTIV.

Nikola Špirić (FOTO: Vijesti.ba)

Njegovu smjenu na današnjoj sjednici inicirala je Aleksandra Pandurević, poslanica SDS-a. Ona je umjesto Špirića predložila imenovanje Borislava Bojića. Prijedlog je sa 23 glasa ‘za’, 13 ‘protiv’ i jednim ‘suzdržanim’ uvršten na dnevni red sjednice.

“Današnjim zahtjevom da se promjeni član Komisije za nadzor govori o tome da OBA upravlja Parlamentom. Živimo u ambijentu gdje parlament nema snage ili ne želi da djeluje”, izjavio je Nikola Špirić za N1 prije donošenja odluke o njegovoj smjeni.

On je kazao da je njegov zadatak kao predsjedavajućeg Komisije da se suprostavlja tendencijama da političke partije utiču na rad.

“Imali smo sjednicu Komisije u više nastavaka. Pokušava se zloupotrijebiti obavještajna služba u cilj predizborne kampanje. Mnoge politike bi željele vidjeti OBA-u kao politički plijen”, dodao je Špirić.

Podsjetimo, Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA-e jučer je većinom glasova izglasala da Špirić ostane na funkciji predsjedavajućeg te Komisije.

Većina članova odbacila je Zaključke Parlamenta u kojem se tražila Špirićeva privremena suspenzija do okončanja afere falsifikovanja Zaključka ove Komisije u slučaju “Ušće”. Sedam od ukupno 12 članova stalo je uz predsjedavajućeg.

0 Shares
0 Shares
Copy link